Yrittäjäksi kädestä pitäen

Haluatko yrittäjäksi, mutta riskit pelottavat? Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että yrittäjäksi voi ryhtyä yllättävänkin helposti. Välttämättä siihen ei tarvitse minkäänlaista koulutusta eikä edes liikeideaa. Yritys nimeltä Huomenta lupaa seuraavaa: “Yrittäjäksi ryhtyminen on riskitöntä. Saat valmiin, tutkitun ja testatun yrittämisen mallin ja toimivan liikeidean.”

Kyse on tietysti franchising-yrittäjyydestä, joka on yleistä etenkin pikaruoka- ja siivousalalla. Jälkimmäisellä toimii myös Huomenta. Televisiossakin helppoa yrittäjyyttä mainostava yritys lupaa nettisivuillaan, että lisenssin hankkijalle tehdään käytännössä kaikki valmiiksi: perustamista varten saa edullista lainaa, asiakkaat voi ostaa emoyritykseltä ja kaupan päälle tulee netissä toimiva softapaketti, joka neuvoo yrittäjää alkutaipaleella.

Tietysti voi miettiä, onko moinen “oikeata” yrittäjyyttä lainkaan. Eivätkö monet yrittäjäksi ryhtyvät rupea moiseen juuri sen takia, että saavat täyden vapauden ja nimenomaan haluavat tehdä kaiken itse? Toisaalta yrittäjäksi mielivälle franchising voi olla hyvä tapa harjoitella. Huomentakin tarjoaa valtavan määrän erinäisiä koulutuspalveluja ja muuta hyödyllistä tietoa, jota voi varmasti hyödyntää myös mahdollisissa myöhemmissä yritysprojekteissa alalla kuin alalla.

Lisää aiheesta voi lukea vaikkapa Suomen franchising-yhdistyksen kotisivuilta.

Tietenkään kyse ei ole mistään leikkiyrittäjyydestä. Pätevä franchisee (joku voisi oikeasti keksiä näille termeille hyvän suomennoksen) voi tehdä paljon rahaa, vaikka emoyhtiö osan tienesteistä haukkaakin. Ja näennäisestä riskittömyydestä huolimatta myös franchising-yrittäjä voi tössiä ja tehdä isosti miinusta. Hyvä niin, muuten se ei kävisi oikeasta yrittäjyyskoulusta.

Tags: ,

Comments are closed.