Töpinää töppösiin, Jaiku

Pitkä ja laiska joululoma takana, aika siirtyä takaisin arkeen. Pukki ei valitettavasti tuonut uutta hienoa mobiililaajakaistalla varustettua nokialaista. Se harmittaa muun muassa siksi, että nykyisellä parin vuoden ikäisellä Ericssonin vehkeellä ei pääse Jaikuamaan. Se harmittaa kovin. Mikrobloggaus tuntuu varsin passelilta tavalta kirjoitella muistiin yksittäisiä “neronleimauksia”, jotka tulevat mieleen yleensä juuri silloin, kun ei ole läppäriä lähettyvillä.

Vai pitäisikö sittenkin twitteröidä? Jenkkiblogit tuntuvat mainitsevan mikrobloggauksen yhteydessä huomattavasti Jaikua useammin sen uudemman kilpailijan. Myös Wikipedia tietää kertoa, että Twitter on suomalaista kollegaansa suositumpi. Huolestuttavaa suomalaisten kannalta. Vaikka kaksikon lähtökohdat ovat erilaiset (Jaiku on mobiilisovelluksen hyppäys yhteisöweb-maailmaan, Twitter taas web2-softaan pultattu kännykkäominaisuus), ja niiden ominaisuudet eroavat jonkin verran toisistaan, kilpailevat ne silti samoista käyttäjistä.

Huolta lisäävät tiedot, joiden mukaan monet Jaikun viimeaikaisiin yhteysongelmiin kyllästyneet käyttäjät ovat siirtymässä Twitteriin. Jaikuun odotellaan edelleen Google-fuusion myötä lupailtuja uudistuksia. Jaikido-blogin mukaan niitä on luvassa pian. Toivottavasti. Mikrobloggaus on yksi tämän hetken lupaavimmista Seuraavista Jutuista, mikä tarkoittaa että klooneja ilmestyy markkinoille nopeammin kuin ehtii sanoa “mobiilikupla”. Aiemmin mainitun Wikipedia-sivuston mukaan maailmalla oli jo toukokuussa 2007 111 Twitterin tyyppistä sivustoa. Tämä lista on vasta alkua. Kannattaa myös huomata, että kyseiset saitit pyrkivät kloonaamaan nimenomaan Twitteriä. Lievätkö Jaikusta kuulleetkaan.

Tags: , ,

3 comments

 1. Aihe on sen verta loppuunkaluttu, ettei oikein jaksa enää lisäillä. Sen parin-kolmen päivän digitoday-keskustelun seuraaminen viimeistään uuvutti. Nopeana kommenttina kuitenkin kannattaa muistaa, että Jaikuunkin voi Twittermäisesti lähettää mikroblogishouttinsa tekstiviestillä (sitäpaitsi luulisin viestien lähettämisen Ruotsiin (Jaiku) olevan halvempaa kuin Englantiin (Twitter)).

  Oma lukunsa on sitten molempien yhtaikainen päivittäminen, esimerkiksi twitterfeed.comin avulla. Itse on symppari-kännykän katoamisen jälkeen tullut Jaikua käytettyä lähinnä läppäriltä MoodBlastin avulla (http://blog.circlesixdesign.com/download/moodswing/), jolla saa näppärästi Facebook-statuksenkin pysymään ajantasalla.

  Ylipäänsä jengi tuntuu käyttävän Jaikun lokaatiotietoja entistä vähemmän hyödykseen ja homma on luisunut reippaasti Twittermäisempään microblogi/chatti-suuntaan.

 2. Minun kännykkäliittymäni ei ainakaan erottele ulkomaita sen enempää, joten viestien lähettäminen Ruotsiin ja Englantiin on ihan saman hintaista.

  Muuta sanottavaa minulla ei tästä asiasta ole, sillä olen pysytellyt ja pysyttelenkin luultavasti poissa moisista. Webin selaaminen kännykällä (no okei, tiettyjen muutamien sivustojen) on kivaa, mutta en tunne tarvetta mobiiliblogaukseen – normaali webiblogauskin kun on niin harvaa meikäläisellä. Facebook-statuksen kun voi päivittää puhelimen avulla, niin se on hyvä sillä. (Ja silloinkin hävettää, että statuksen viereen tulee se kännykän kuva :D)

  Niin, onnea vaan tälle blogille nyt kun pääset siihen keskittymään matkablogauksen jälkeen :)

 3. Ilu: Tiedän toki tuon tekstiviestimahdollisuuden, mutta jotenkin se tuntuu kömpelöltä, ja kalliiksikin tulisi jos oikein innostuisi. Lisäksi ärsyttää, kun ei pääse selailemaan viestejä kännykällä. Tämän vuoksi en ole Jaiku-tiliä luonutkaan, tuntuisi aika tyhmältä käyttää sitä pelkästään läppäriltä. Tuo MoodBlast näyttää kyllä hyvältä, pitääpä testata. Kiitos vinkistä!

  Saara: Joo, ehkä voisin minäkin keskittyä toistaiseksi tämän blogin aktiiviseen ylläpitoon ja unohtaa mobiilihömpötykset. :) Mutta jos puhelimen vaihto tulee ajankohtaiseksi niin ajattelin kyllä mobiilibloggaustakin kokeilla.