IRC-Galleria kaipaa uutta suuntaa

Ennustin hieman yli kolme vuotta sitten, että IRC-Galleria tulee kuolemaan seuraavien kolmen vuoden sisällä. Toistaiseksi palvelu on vielä pystyssä, mutta käytännössä pystyyn kuollut. Kävijämäärästä on tuossa ajassa sulanut kolme neljännestä. Myös Google Trends piirtää karun kuvan palvelun kehityksestä.

Palvelu on kolmen viimeisen vuoden aikana yrittänyt uudistua kopioimalla ominaisuuksia Facebookista. Taktiikka ei ole toiminut, vaan kävijämäärien lasku on jatkunut tasaisen tappavaa tahtia.

Maaliskuussa Sulake sai tarpeekseen ja myi “Galtsun” pois – epäilemättä huomattavasti alkuperäistä ostohintaa halvemmalla.

Uusilla ostajilla eli palvelun nykyisellä johdolla on nyt edessään näytön paikka. Jotain pitää keksiä ja pian, muuten palvelu ei enää kohta omistajiaan elätä.

Käytännössä ainoa suunta on keksiä jotain omaa. Facebookin kanssa kilpailu ei ole hedelmällistä. IRC-Gallerian pitää panostaa entistä enemmän omaan ydinkohderyhmäänsä eli teini- ja esiteini-ikäisiin ja löytää jotain, mitä he kaipaavat ja mitä ei voi tehdä paremmin naamakirjassa.

Facebookissa hengaillaan etupäässä omien nykyisten kaverien kanssa. Voisiko palvelu panostaa tämän sijasta entistä enemmän uusien kaverien löytämiseen? Tällä konseptilla toimii esimerkiksi pikkubudjetilla pystyyn laitettu Kavereita.net, joka on onnistunut haalimaan yli 60 000 käyttäjää – aikana jolloin Facebook on jo ollut olemassa ja IRC-Gallerian suunta on ollut alaspäin.

Toinen kotimainen esimerkki, jonka ideoista voisi ottaa mallia, on “asioiden Facebookiksi” itseään kutsuva Bublaa. Galtsu voisi olla “asioiden Facebook” teineille. Palvelun kannattaisi panostaa vahvemmin nykyisiin yhteisöihinsä ja pyrkiä kokoamaan nuoria vielä nykyistä vahvemmin yhteen näiden kiinnostuksen kohteiden kautta. Näin sitä voisivat hyödyntää vaikkapa partiolaiset, seurakuntanuoret tai sählynpelaajat, kukin omissa ympyröissään.

Niin, ja sitten se brändi. Siihen ehdotan yksinkertaista muutosta: vaihdetaan palvelun nimi. IRC ei tuo nimessä enää tänä päivänä mitään lisäarvoa, päin vastoin. Sen sijaan “Galtsu” on sana, jota kaikki käyttävät palvelusta jo muutenkin. Sen voisi ottaa käyttöön viralliseksi nimeksi. Se ilmentäisi palvelun luonnetta paljon nykyistä nimeä paremmin.

Tags: , , , , ,

3 comments

 1. Ville Mujunen

  Howdy Kusti!

  Kiitos blogauksestasi! Koska se käsittelee palveluamme niin vastaan sinulle mielelläni ja kommentoin paria näkökohtaasi. IRC-Gallerian yritysostosta voi lukea lisätietoja osoitteessa http://somia.fi

  Kaverikommunikaation keskittymisen Facebookiin jälkeen IRC-Gallerian käyttömotiivit ovat muuttuneet: tänä päivänä Galtsussa tutustutaan uusiin tyyppeihin, blogataan ja käydään keskustelua yhteisesti mielenkiintoisista aiheista. Käyttäjätunnusten määrä kääntyi toukokuun aikana lievään nousuun ja tällä hetkellä meille rekisteröityy kuukausittain 6000-8000 uutta käyttäjää, joista osa ‘gallerisoituu’ jälleen ja osa on ensikäyttäjiä. Keski-ikä on yli 20 vuotta.

  Kehitämme IRC-Galleriaa tällä hetkellä nykyisten käyttäjien ehdoilla ja heitä varten. Hyvä linkki siihen mistä käyttäjämme tänä päivänä pitävät löytyy ‘Kyselyt’ osiosta http://irc-galleria.net/user/riikka/poll/60571 . Vastauksia on päivässä kertynyt yli 1500.
  Se että IRC-Galleriassa voi käydä keskustelua nimimerkillä mahdollistaa keskustelun henkilökohtaisistakin aiheista. Aktiivisin yhteisöistämme on Vauva2011. Yhteisöjen keskustelua kehitämme juuri tällä hetkellä.

  Lisäksi Galtsu on tänä päivänä hyvinkin tehokas ja elinvoimainen alusta aktivoimaan – nyt vuoden vaihteessa päättynyt Fressis.fi/Quitter-kampanja on käsittääksemme Suomen koko digihistorian palkituin verkkokampanja tulosten osalta. Mielenkiintoisen kamppisyhteenvedon (Quitter: Syöpäjärjestöt, Hasan&Partners, IRC-Galleria) voit ladata osoitteesta http://dl.dropbox.com/u/16384631/quitter.mpg . Palkintoja tuli mm. Effie, GrandOne, Vuoden Huiput ja AdProfit-kilpailuissa.

  Mutta kiitos mielenkiintoisista ajatuksistasi ja kutsumme sinut kylään tutustumaan mitä tämän päivän IRC-Gallerialle kuuluu! Toivomme myös että sen jälkeen löydämme sosiaalisen median käyttäjäprofiililistaltasi myös Galtsun!

  Terveisin,

  Ville Mujunen
  Somia Dynamoid

 2. Moi Ville,

  Kiitoksia kommentistasi! Vaikuttaa siis siltä että kävijätilastot eivät kerro koko totuutta ja suunta on kääntynyt positiiviseen päin. Hyvä kuulla! Ja tuo Quitter-kamppis oli kyllä ehdottoman hieno, siitä propsit.

  Ja tosiaan olin kyllä ilahtunut Sulakkeen myyntipäätöksestä. Tuo somia.fi -sivuilla kuvailtu “startup-meininki” lienee juuri se oikea tapa, jolla palvelun suunta vielä käännetään uuteen nousuun.

  Onko uusien käyttäjien / aktiivisten palvelun käyttäjien keski-ikäkin muuten siis yli 20 vuotta? Jos näin on niin täytyy tunnustaa että olen yllättynyt. Sen toki ymmärrän että palvelun kaikkien käyttäjien keski-ikä on varsin korkea, koska harva vanha käyttäjä on tunnustaan poistanut ja heidän ikänsä kasvaa jatkuvasti, itsekin olen siellä keski-ikää nostamassa. Sinänsähän palvelun brändäämisessä teineille onkin se haaste, että teinit eivät välttämättä halua käyttää “teinimäisiä” palveluita vaan mieluummin “aikuismaisempia”, joten siksi tuo “keski-ikä yli 20 vuotta” toiminee ehkä joka tapauksessa ihan hyvänä mainoslauseena…

  Kävinpä myös pitkästä aikaa kirjautumassa palveluun! Varsin kivaltahan se näyttää nykyisin, vaikka palvelun vanha synkeä tummansinisehko värimaailma edelleen aika paljon kummitteleekin. Se että “aktiivisimmassa” yhteisössä on 54 jäsentä ja viimeisimmät viestit huhtikuulta ei kyllä ehkä ihan vakuuttanut minua siitä, että palvelussa käy kova kuhina (vai päädyinkö väärään yhteisöön?). Toistaiseksi en vielä onnistunut löytämään syytä siihen, miksi itse palvelua tällä hetkellä käyttäisin, mutta lupaan kyllä seurata tilannetta. :)

  Tsemppiä teille kovasti, uskon kyllä että tuolla porukalla on mahdollista mennä vauhdilla eteenpäin, ja Lifelinen porukatkin ovat homman takana, joten siinäkin mielessä kuulostaa oikein hyvältä! Ehkä Galtsu vielä valloittaa maailman. :)

 3. download 918kiss 2 android…

  IRC-Galleria kaipaa uutta suuntaa | Sanainen arkku…