Nettiyhteisöt: kuka on Suomen suurin?

Suomessa on kaksi maan suurinta verkkoyhteisöä: Suomi24 ja IRC-Galleria. Näin ainakin, jos uskoo yhteisöjen omia mainoslauseita. IRC-galleria tosin käyttää sanamuotoa “Internet-yhteisö”, mutta näiden termien välille en ainakaan minä keksi merkityseroja.

Kiinnostavaa olisi tietää, millä yhteisöt väitteitään perustelevat. Suuruutta kun voi mitata monella mittarilla. Kaksi selkeintä ovat rekisteröityneiden käyttäjien määrä ja päivittäisten/viikottaisten/kuukausittaisten kävijöiden määrä. Näistä jälkimmäinen antaa mielestäni paremmin todellisuutta vastaavan kuvan. Miljoonasta rekisteröityneestä käyttäjästä ei ole paljon iloa, jos kukaan heistä ei palvelua (enää) käytä.

Muita mahdollisia mittareita ovat esimerkiksi käyttäjien palvelussa viettämä aika sekä palvelun kasvuvauhti.

Olisi kiinnostavaa saada näistä jotain lukuja. IRC-galleria käyttää mainonnassaan mielellään puolta miljoonaa hipovaa rekisteröityneiden käyttäjien määrää. Suomi24:stä en heti saanut vastaavaa tietoa irti. Luotettavaa dataa päivittäisten käyttäjien määrästä ei taida kertoa kumpikaan. Jos joku tietää, mistä moisen tiedon saisi selville, vinkatkaa ihmeessä.

On myös syytä pohtia, mitä tarkoittaa “Suomen suurin”. Jos se tarkoittaa suomalaisten perustamaa/omistamaa niin hyvä. Mutta jos sillä tarkoitetaan palvelua, jota suomalaiset käyttävät eniten, ei voittajaksi taida yltää kumpikaan kilpakumppaneista.

Tällä hetkellä suurin osa suomalaisista viettää aikaansa ennen muuta Facebookissa. Palvelussa on tällä hetkellä rekisteröityneenä hieman yli 400 000 suomalaista. Se ei siis vielä aivan yllä IRC-gallerian tasolle, mutta lähestyy uhkaavasti.

Lukujen puutteessa valistunut arvaukseni on, että kaikilla muilla mittareilla Facebook vie voiton. Sillä on eniten päivittäisiä kävijöitä, sen parissa vietetään eniten aikaa, ja kasvuvauhti on viimeaikaisesta hidastumisesta huolimatta edelleen huomattavasti kovempi kuin IRC-gallerialla.

Sekä Facebookin että IRC-gallerian käyttäjänä ennustan, että “Galtsu” tulee kuolemaan kolmen seuraavan vuoden kuluessa. Facebook on kerta kaikkiaan ominaisuuksiltaan niin paljon parempi, etten näe Galtsun olemassaololle enää tarkoitusta. Viimeisetkin palvelua käyttävät teinit siirtyvät Facebookiin viimeistään aloittaessaan opiskelun.

Suomi24 selvinnee paremmin. Aktiivisine keskustelupalstoineen ja uutispalveluineen se ei ole Facebookin suora kilpailija, vaan palvelut täyttävät hieman erilaisia tarpeita. Silti sekin alkaa olla palveluna vanhentunut.

Kolme vuotta on pitkä aika. Voi olla, ettei kukaan enää silloin käytä Facebookiakaan. Joka tapauksessa varmaa on, että “Suomen suurimmat” Suomi24 ja IRC-galleria joutuvat tekemään todella radikaaleja uudistuksia hyvinkin pian, jos haluavat pysyä kelkassa mukana.

EDIT 15.7.2008 TNS Gallupin sivuilla on listaus suomalaisten web-sivustojen viikkoluvusta. Niiden mukaan Suomi24 päihittää Galtsun. Facebookia listalta ei valitettavasti löydy, sen luvut olisi hauska saada vertailukohdaksi. Kiitos linkistä Karille.

Tags: , , ,

7 comments

 1. En tiedä voiko Suomi24:ää laskea verkkoyhteisöksi, siinä pääpaino on kuitenkin viestinnässä eikä niinkään sosiaalisen verkoston rakentamisesssa.

  Kiinnostava tuo veikkauksesi, ethän kuitenkaan päättele liikaa oman käyttäytymisesi muutosten perusteella :) Vaikka nykyiset teinit kasvavat ulos IRC-galleriasta, miksi uusia ei tulisi tilalle? Galtsu tuntuu kuitenkin täyttävän hyvin teinien tarpeet, ja Facebook on suunnattu selkeästi astetta vanhemmille käyttäjille (montako 13-vuotiasta siellä on?). Jo nuorison puutteellinen kielitaito rajoittaa Galtsun ulkomaisten kilpailijoiden kuten MySpacen mahdollisuuksia.

  Itse odotan kiinnostavana mobiililaitteiden ja -palveluiden kehittymistä. Esim. jos mobiilimesetys lyö kunnolla läpi, tarvitaan webbiportaaleja enää täydentävään rooliin, kun sosiaalisen verkon ylläpito tapahtuu suoraan kännykän kautta reaaliaajassa.

  Myös kysymys suuruuden vertailusta on kiinnostava. Kaikki ovat kuitenkin rahaa tekeviä firmoja, joten kyynikkona tuijottaisin mainosymyynnin liikevaihtoa :) Sitäkään ei taida olla noista palveluista julkisesti saatavilla.

 2. Suomi24 mainostaa siis itse olevansa Suomen suurin verkkoyhteisö. Kaipa tuo riippuu siitä, miten sanan “yhteisö” määrittelee.

  Mitä Galtsuun ja Facebookkiin tulee, en näe syitä miksei jälkimmäinen olisi teineille vähintään yhtä toimiva palvelu kuin Galtsukin. Sinne saa vielä kaikkia kivoja applikaatioita ja muita kilkkeitä, joiden luulisi houkuttelevan teinejä, ja kaveritoiminnallisuus on ilmainen ja toteutettu Galtsua paremmin.

  On totta, että kieli rajoittaa, mutta Facebook on viimein alkanut käännättää itseään eri kielille. Suomenkielinenkin versio on työn alla, eiköhän se vuoden sisällä saada julkaistuksi. Sen jälkeen Galtsulla ei ole enää puolellaan kuin kriittinen massa, ja uskon sen vähä vähältä siirtyvän Facebookin puolelle.

  Toki siirtymä on hidas, onhan “jenkkien Galtsu” MySpacekin edelleen teinimassansa ansiosta johdossa USA:ssa, vaikka menettääkin jatkuvasti käyttäjiä Facebookille. Hitaasti mutta varmasti siirtymät parempiin palveluihin kuitenkin toteutuvat, vaikka edeltäjät olisivat saavuttaneet kriittisen massan. Jossain vaiheessa Friendster oli se kovin juttu sosiaalisissa verkostopalveluissa, mutta nykyisin sitä käyttää aika harva.

  Mitä mobiililaitteisiin tulee, en usko niiden vähentävän web-portaalien tarvetta kovinkaan radikaalisti. Mobiilimesetys on hidasta kännykän näppäimistöllä ja pientä ruutua jaksaa tihrustaa vain silloin, jos isompaa ei ole saatavilla. Isompaa laitetta taas ei kukaan halua kanniskella mukanaan. Näitä ongelmia on aika vaikea tuotekehityksellä ratkaista.

 3. Kiinnostavaa uutisointia aiheeseen liittyen: http://www.marmai.fi/uutiset/article108330.ece

 4. Gallupin tuottamasta Matrix-palvelusta http://www.gallupweb.com/tnsmetrix/ löytyy Suomen “virallisia” lukuja. Mukana on tietysti vain palvelusta maksaneet sivustot.

 5. Kari: Ah, kiitos tiedosta! Noiden lukujen valossa Suomi24 näyttäisi päihittävän IRC-gallerian. Hauskaa olisi saada vastaavat luvut myös Facebookin osalta.

 6. Suomi24, irc-galleria ja Facebook ovat jo jonkin aikaa olleet aika samoissa mitä tulee liikennemäärään. Googlen Trends näyttää hyvin identtistä massaa kaikille kolmelle Suomen osalta.

  http://trends.google.com/websites?q=facebook.com%2C+irc-galleria.net%2C+suomi24.fi&geo=FI&date=all&sort=0

  Kaikki kolme siis pyörivät siinä miljoonan viikkokävijän tuntumassa.

  Trends käyttää useita eri lähteitä ennustamaan tuota liikennettä ja ainakin analytiikkapiireissä tuota pidetään tällä hetkellä varsin luotettavana, esimerkiksi paljon luotettavampana kuin Alexaa josta voi lähinnä katsoa ranking-listaa Suomen suosituimmista palveluista ja sitten tutkia Trendsillä että pitääkö Alexa paikkansa (aina ei pidä).

  Ihan eri pohdinnan aihe on sitten tosiaan se, että miten vertaillaan eri yhteisöjen suuruutta. Suomi24 on hyvin erilainen yhteisö kuin vaikkapa Facebook ja Irc-galleria. Ensinnäkin Suomi24 on avoin yhteisö ja saa paljon liikennettä hakukoneiden kautta. Lisäksi suomi24:ssä voi kirjoitella ilman rekisteröitymistä. Nämä jo pelkästään tekevät tuon liikennemäärillä vertailun vähän huonoksi vertailutavaksi.

  Facebookin ja galtsun vertailua olisikin mielenkiintoista päästä tekemään esim. kirjautumisaktiviteetin, käyttöajan ja vaikkapa palvelun sisäisten verkostojen laajuuden perusteella. Tällaista dataa varmaan haastavampi saada.

 7. [...] Ennustin hieman yli kolme vuotta sitten, että IRC-Galleria tulee kuolemaan seuraavien kolmen vuoden sisällä. Toistaiseksi palvelu on vielä pystyssä, mutta käytännössä pystyyn kuollut. Kävijämäärästä on tuossa ajassa sulanut kolme neljännestä. Myös Google Trends piirtää karun kuvan palvelun kehityksestä. [...]