Kuinka blogi aloitetaan

Monelle blogin aloittajalle tulee ensi-innostuksen jälkeen vastaan sama ongelma: muutaman alussa valmiina olleen aiheen jälkeen sanottavaa ei enää tunnukaan olevan niin paljon. Päivitystahti harvenee, keskustelua ei synny, ja pikku hiljaa blogi kuolee pois. Mikä neuvoksi?

ProBloggerin Darren Rowse neuvoo, että ennen uuden blogin aloittamista kannattaa tehdä hieman suunnittelutyötä ja muodostaa mind map uuden blogin kategorioista ja ensimmäisistä postauksista. Näin blogia aloittaessa merkintöjen aiheita on mukavasti valmiina jo esimerkiksi parisenkymmentä. Jatkossa aiheita on sitten kätevä keksiä esimerkiksi laajentamalla aiempien merkintöjen aiheista.

Moinen lähestymistapa on tietysti omiaan ennen kaikkea tienaamiseen pyrkivälle bloggaukselle, joka pyrkii tavoittamaan jonkin tietyn markkinaraon keskittymällä kapeaan aihealueeseen. Se muistuttaa tietyllä tapaa aika paljon tietokirjan kirjoittamista. Päiväkirjamaiselle vuodatukselle, uutissaitille tai Sanaisen arkun kaltaiselle, uusien ilmiöiden ja ideoiden haistelemiseen pyrkivälle blogille ainakaan merkintöjen miellekartoitus pitkälle etukäteen ei tunnu toimivalta ratkaisulta.

Sen sijaan kategorioiden pohtiminen ennalta voisi olla bloggaajalle kuin bloggaajalle hyvä keino auttaa hahmottamaan sitä, mitä haluaa sanoa. Itse en halua lyödä tämän blogin aihetta täysin lukkoon: jos törmään johonkin kiinnostavaan ilmiöön, haluan varata mahdollisuuden kirjoittaa siitä tänne, oli se sitten miltä elämän alueelta hyvänsä.

Blogin pääpaino tulee kuitenkin ehdottomasti olemaan (uus)medialla, erityisesti “web 2.0″ -käsitteen alle menevillä aiheilla, kuten blogeilla ja (web-)yhteisöllisyydellä. Muita todennäköisiä aiheita ovat esimerkiksi mobiilimaailma, journalismi, kirjoittaminen ja ajanhallinta. Tästä listasta muodostuu se kokonaisuus, joka minua tällä eniten ammatillisesti kiinnostaa, ja jonka parissa vietän myös suuren osan vapaa-ajastani. Sanottavaa siis (toivottavasti) riittää

Tags: ,

Comments are closed.