Visio musiikkikaupasta

Kirjoitin aiemmin musiikin jakelu- ja hinnoittelumallien uudistumisesta. Siinä esitettyjen ajatusten pohjalta olen kehitellyt visiota siitä, millainen tulevaisuuden musiikkikaupan pitäisi minun mielestäni olla.

Kaupan pitäisi toimia hyvin niin desktop-ohjelmistolla, web-käyttöliittymällä, kännykällä kuin mp3-soittimellakin. Kaikkia näitä käyttämällä pitäisi olla helppoa sekä ostaa että kuunnella musiikkia.

Käytännössä homma toimisi niin, että koko musiikkikaupan musiikkikirjasto olisi tallennettuna useille palvelimille. Aina kun käyttäjä ostaisi uuden kappaleen, hänen käyttäjäprofiiliinsa tallentuisi viite siihen. Jokaista käyttäjää kohti tallennettaisiin siis vain soittolista, jonka perusteella musiikki striimattaisiin palvelusta.

Tässä piilisi tietysti tekninen ongelma: suosituimpia biisejä kuunneltaisiin niin paljon, että se vaatisi servereiltä paljon kapasiteettia. Lisäksi kännyköiltä ja mp3-soittimilta vaadittaisiin tehokasta nettiyhteyttä. Myös käyttöliittymiltä vaadittaisiin paljon. Nämä ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa.

Musiikkinsa voisi järjestää tehokkaasti. Desktop-ohjelmisto muistuttaisi iTunesia, ja sillä olisi helppo tehdä älykkäitä soittolistoja tai järjestää musiikkinsa vaikka tunnetilan mukaan.

Musiikin löytämisen ja ostamisen pitäisi olla mahdollisimman helppoa. Tätä varten kauppa toimisi vuosimaksulla. Maksa 20 euroa ja saat ostaa 100 biisiä vuodessa. Maksa 100 euroa ja saat ostaa rajattoman määrän musiikkia vuodessa. Tällöin ostaminen olisi yhtä helppoa kuin musiikin lataaminen p2p-ohjelmalla.

Lisätuloja kauppa voisi hankkia mainonnalla. Käyttäjä voisi halutessaan valita, ottaako hän pienemmän vuosimaksun ja hyväksyy siitä hyvästä tietyn määrän mainoksia kännykkään tai web-käyttöliittymään.

Musiikkitarjonnan pitäisi luonnollisesti laaja. Ideaalitilanne olisi tietysti se, että kaikki maailman levy-yhtiöt näkisivät palvelun ylivertaisuuden, jolloin kaikki maailman musiikki saataisiin palveluun.

Jos artistilla ei olisi levy-yhtiötä takanaan, hänen pitäisi tehdä sopimus siitä, että hänen musiikkiaan saa myydä palvelussa. Vaihtoehtoisesti hän voisi laittaa musiikkinsa ladattavaksi palvelun kautta ilmaiseksi.

Palvelu tuottaisi käyttäjälle paljon erilaista tilastodataa sekä omasta että muiden kuuntelusta, esimerkiksi Last.fm:n tyyliin. Last.fm:n ominaisuudet olisi muutenkin integroitu palveluun: ystävien kanssa voisi verkostoitua, ja kuunnella esimerkiksi radiota, joka soittaa ystävien mielimusiikkia. Kaikkia biisejä voisi myös kuunnella ilmaiseksi 3 kertaa ennen ostopäätöksen tekoa.

Moni musiikinkuluttaja vastustaa nettikauppoja ja haluaa mieluummin hankkia käsinkosketeltavia levyjä kansivihkoineen. Tämä tilanne kuitenkin muuttuu, halusimme tai emme. 10 vuoden päästä CD-levyn rooli on huomattavasti nykyistä pienempi, eikä ole todennäköistä, että uusi fyysinen media korvaisi sen musiikkirintamalla, kun ostaminen netin välityksellä on niin helppoa (ja samalla ympäristöystävällistä).

Uskon, että ennen pitkää kaikki ostavat musiikkinsa netistä. Ja silloin edellä kuvatun tyyppinen palvelu olisi ylivertainen.

Tällainen palvelu olisi toteutettavissa nykytekniikalla. Suurin ongelma lienee levy-yhtiöiden saaminen mukaan. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että tällainen palvelu olisi tuottoisampi sekä levy-yhtiöille että artisteille ja sen olemassaolo pystyisi vähentämään huomattavasti piratismia.

Miksi käyttäjät sitten maksaisivat palvelusta? Tässä muutamia syitä:
- Helppo saatavuus. Nykyisissä nettimusiikkikaupoissa joutuu näkemään vaivaa ostamisen ja maksamisen suhteen, ja levykaupoissa kiertelyyn menee vielä enemmän aikaa. Tässä palvelussa musiikin hankkiminen olisi jopa helpompaa ja nopeampaa kuin vertaisverkossa: vuosimaksun maksamisen jälkeen biisit saisi itselleen sekunneissa. Näin piratismi päihitettäisiin sen omilla aseilla.
- Valikoima. Musiikkikaupan käytön aloittaminen ei rohkaise, jos jokaisella piraattiserverillä on parempi tarjonta omaa mielimusiikkia.
- Ominaisuudet. Nykykäyttäjä joutuu käyttämään erilaisia ohjelmia ja palveluita, kuten Last.fm:ää, saadakseen haluamiaan tilastoja ja musiikkisuosituksia. Monet ovat valmiita maksamaan pelkästään niistä.
- Hyvä omatunto. Valtaosa ihmisistä on kuitenkin loppupeleissä sitä mieltä, että musiikki on mukavampi ostaa laillisesti kuin ladata laittomasti. Myös suurin osa niistä, jotka käyttävät vertaisverkkoja päivittäin.

Voisiko tällainen palvelu toimia? Mitkä ovat mielestäsi suurimmat haasteet (tekninen puoli, tietoturva, ansaintalogiikka, muu)? Entä voisiko samanlaisen palvelun tehdä myös elokuville, e-kirjoille jne.? Kommentoi!

Tags: , , ,

9 comments

 1. Visiot kuulostavat kyllä pääosin hyviltä. Itse veikkaisin suurimman haasteen nykytekniikalla olevan tiedonsiirrossa. Nykyisellä (ranskalaisella ;) teoriassa 30Mbit/s nopeudella toimivalla kaapelimodeemiyhteydellä last.fm:n nettiradio alkaa ajoittain pätkiä niin, että vaihtaa mielellään takaisin kovalevyltä luotettavasti soivaan musiikkiin. Musiikin tapauksessa pienikin tökkiminen häiritsee huomattavasti enemmän kuin vaikka nettipuheluissa, ainakin minua. Varsinkin kun nykylevitystavoilla vastaavaa ongelmaa ei käytännössä tule vastaan kuin cd-levyjä naarmuttamalla.

  Toinen tiedonsiirron haaste voisi olla se, että datan pitäisi kulkea minne tahansa. Jos olen maksanut kappaleista, haluaisin niiden kuuluvan ongelmitta niin alppirinteillä kuin Pohjois-Karjalan korvessakin. :)

  Jos datan saa kulkemaan, eikä datasiirto luo merkittävää lisäkustannusta, voisin harkita kovalevykokoelmasta irti päästämistä. Hassua että se tuntuu striimaukseen verrattuna melkein yhtä fyysiseltä medialta kuin cd-levyt mp3:siin verrattuna.. :D

 2. Kiitos muuten tosta Moody-linkistä… Tän kanssa on helppo jumittaa ku pitäis tenttiin lukea. ;P

 3. [...] otteeseen fanittamastani musiikkipalvelu Spotifysta. Kyseessä on palvelu, jollaisen olemassaoloa ehdin toivoa pitkään ennen kuin kuulin siitä ensimmäisen kerran ja joka sai minut lopettamaan levyjen oston [...]

 4. 09 GMC Acadia 3.6 VVT Direct Injection – I ran Mobil1 EP for 6000 miles and the engine consumed 1 quart of oil. Why did the oil voilailtze and Will Amsoil 5w30 stay in this engine?

 5. Renan é o homem talhado para presidir o senado. Tem todas as “qualidades” exigidas para o cargo. Basta olhar seu currículo, digo folha corrida, é o retrato do Brasil e de nossa sociedade que infelizmente é quem coloca toda esta corja lá.

 6. Monsieur « Jean-Marc » el-Assad, votre commentaire semble beaucoup mieux informé, au vu des nombreuses et indiscutables sources que vous citez.Je vous invite instamment à ouvrir un blog pour défendre la Vraie Vérité et contrer ces malandrins qui osent relayer un point de vue différent de celui de votre employeur.

 7. … it would unfairly prohibit those not born in a hospital from appearing on the ballot.///////////I was not born in a hospital and I have a long form BC. I can prove that I am a Natural Born Citizen. I don't see that being born at home would be a problem.As for adoptees, to protect the Republic and the Constitution, it would be better for a small minority of citizens to be denied running for President than to elect someone that does not qualify under the Constitution. Such as we have in the White House now.

 8. We were on the Little Red Ship December 1999/January 2000. It was a wonderful trip — as soon as you spoke of the sound of the ship striking the sea ice, I could hear it again.I am heartbroken to have her come to this ignominious end.It was OUR ship, too and as much as I’d like to return to Antarctica, it’s hard to imagine another ship as happy.

 9. Roster back in 2008. The combined findings of the jobs available for jobseekers include temporary jobs. A study released by Mission Readiness found that 27 of 18-24 year olds are too fat to fight. {||||