Kuin kaksi marjaa

Huijaritkaan eivät ole turvassa kopioijilta. Aiemmin kommentoimani FiksuHuuto.fi -huijarihuutokauppa joutunee kohta ottamaan “Maailman ainoa senttihuutokauppa” -mainoslauseen pois etusivultaan.

Biddog.fi mainostaa niin ikään olevansa “uudenlainen huutokauppa” ja jatkaa kertomalla konseptistaan, joka on täsmälleen sama senttihuutokauppa kuin FiksuHuudolla. Myös ulkoasut ovat kovasti lähellä toisiaan värimaailmoita myöten, BidDogilla yleisvaikutelma ehkä vielä rahtusen viilatumpi.

Kumpi on pahempi roisto, se joka huijaa ihmisiä ja valtiota lain rajamailla häälyvällä arpapelihuutokauppakonseptilla, vai se joka kopioi idean sellaisenaan? FiksuHuuto tuntuu siinä mielessä suoraselkäisemmältä, että tekijät esiintyvät saitilla omalla nimellään. BidDog ei sentään ole kehdannut laittaa tekijöiden nimiä esiin.

FiksuHuudon porukat joutuvat nyt kärsimään samasta asiasta, jota alun perin hyödynsivät: suomalaisen nettilainsäädännön haavoittuvuudesta. Koko saitin ja liiketoimintakonseptin kopiointi sellaisenaan ei taida tässä tapauksessa täyttää minkään rikoksen tunnusmerkkejä, vaikka jokaisen oikeustaju sanoo, että niin pitäisi olla.

Toisaalta, juuri tässä tapauksessa ei voi välttyä ajattelemasta, että FiksuHuuto saa juuri sitä mitä ansaitseekin.

Edit 1.4.: Näitähän on näköjään enemmänkin. Eikä tietysti ihme, kovasti tuottoisahan tuo FiksuHuuto on tainnut olla. Kohta kyllä varmasti joku puuttuu näihin rankalla kädellä.

Edit 2.4.: Ja vielä yksi. Lisäilenpä nyt näitä tänne sitä mukaa kun bongailen. En varmasti ole vieläkään törmännyt kaikkiin. Kopioijista ainakin BidDog ja HuutoHeikki mainostavat Fadebookissa samalla mainospaikalla, sieltä minäkin ne bongasin.

Edit2 2.4. Aiemman artikkelini kommenteista puolestaan tuli mielenkiintoinen tieto: FiksuHuudon “senttihuutokauppa on suomalainen keksintö” ei sekään pidä paikkaansa. FiksuHuudon tyypit ovat nimittäin itsekin kopioijia! Idea on pöllitty brittiläiseltä yhtiöltä nimeltä TeleBid (huomaa sama SanaToinen -notaatio kuin FiksuHuudon ja sen kopioijien nimessä), joka on ollut pystyssä jo pidempään. Kiitoksia Ollille kommentista.

Edit3 2.4. Ja vielä: bidd.fi. Bidd erottuu kilpailijoistaan kahdella asialla: 1) sivusto on huomattavasti amatöörimäisemmin toteutettu ja 2) se on jo suljettu ja “odottaa viranomaisten selvitystä jatkosta”. Mielenkiintoista olisi tietää, miksi juuri Bidd on suljettu, vaikka muut porskuttavat. 

Tags: , , ,

2 comments

  1. Ymmärtääkseni vastaavia tutkitaan jo jonkun instanssin toimesta (sisäministeriö?) mahd. arpajaislain rikkomuksesta. Eli jos viranomainen tulkitsee että kyseessä on enemmän arpajaiset kuin huutokauppa, tarvitsee tuollainen palvelu arpajaisluvan, jota pitää hakea lääninhallitukselta. Ja se voidaan antaa vain yleishyödyllisille yhteisöille rahankeruuta varten, ei firmoille. Tämä rajoitus liittynee Veikkauksen monopoliin. Eli mielestäni tässä ei kyllä ole kyse “nettilainsäädännöstä”, vaan vanhoista likaisista tempuista uudessa mediassa. Viranomaisilla kestänee hetki päästä kärryille, mutta vanha lainsäädäntö kyllä pätee.

  2. Juu, tosiaan ainakin FiksuHuuto ja Bidster ovat sisäministeriön tutkinnassa, ja jos FiksuHuuto saadaan kiikkiin, niin varmaan kopioijatkin häipyvät samalla. Mutta netissä kun ollaan niin kiinni saaminen on vaikeampaa, kuten Bidsterin tapaus on osoittanut. FiksuHuuto ja kumppanitkin saattavat varsin hyvin siirtää saittinsa ulkomaille lain kouran ulottumattomiin.