Käytin hiljattain 69,95 euroa varatakseni itselleni juhomakkonen.fi -domainin kolmeksi vuodeksi. En kuitenkaan käytä kyseistä osoitetta missään, ja sielläkin onkin vain hyvin yksinkertainen käyntikorttityylinen sivu, joka osoittaa tähän blogiin. Miksi käytin rahat? Tässä muutamia syitä.
1) Löydettävyys. Eräs ystävistäni sanoi kerran, että on tyytyväinen silloin, jos hänen nimellään ei löydy yhtään osumaa Googlesta. Omalla kohdallani on päinvastoin. Kun työni ja kiinnostuksen kohteeni liittyvät digimediaan, tuntuisi erikoiselta, jos minusta olisi vaikea löytää tietoa netistä. Erityisesti haluan, että tämä blogi löydetään, ja siinä auttaa, että hakukoneystävällinen juhomakkonen.fi -domaini linkkaa blogiini. Yhteystietojenikaan suhteen en ole tippaakaan vainoharhainen: kuten jo aiemmassa postauksessani kirjoitin, minusta on vain hyvä, että ihmisistä on kätevästi saatavilla kaikki mahdollinen tieto, eikä sitä joudu kaivamaan työllä ja tuskalla netin uumenista.
2) Kukaan muu ei vie kyseistä domainia. Juho Makkosia on esimerkiksi Facebookissa neljä muutakin, joten joku heistä voisi hyvin viedä saman sivun, ja sen jälkeen haut osoittaisivatkin häneen eivätkä minuun. Haluan olla netin Juho Makkonen numero 1. :) Vielä ikävämpi case olisi tietysti, että joku pahantahtoinen henkilö varaisi domainin ja käyttäisi sitä levittääkseen väärää informaatiota minusta. Koska en ole julkisuuden henkilö, on moinen skenaario varsin epätodennäköinen, mutta myös digityöläisten on kuitenkin hyvä varautua, ettei käy näin. Digitaaliseen maineeseen liittyvää diplomityötäni tehdessäni olen huomannut, kuinka monenlaisia sudenkuoppia maineeseen digimaailmassa liittyy.
3) Domain on looginen paikka verkkopresenssilleni. Vaikka sekä luotan arkku.netin palveluihin että uskon tämän blogin elävän vielä pitkään, on silti hyvä pitää varalla mahdollisuus vaihtaa verkkopresenssi toiseen paikkaan kätevästi. Jos joutuisin syystä tai toisesta luopumaan nykyisestä domainista tai lopettaisin blogini, juhomakkonen.fi olisi looginen paikka uudelle saitilleni.
4) Domainiin voi laittaa käyntikortin. Nykyinen “käyntikorttini” on aika karu, mutta aika paljon tyylikkäämpiä ratkaisuja on saatavilla. Hiljattain perustettu Card.ly tarjoaa juuri tällaista palvelua: simppeliä sivustoa, joka näyttää lähinnä yhteystiedot ja linkittää käyttäjän profiileihin eri sosiaalisen median palveluissa. Palvelu on saanut inspiraationsa Tim Van Dammen laajalti kopioidusta, kieltämättä varsin tyylikkäästä designista. Palvelun käyttöönotto on ilmeisen vaivatonta, ja voisinkin hyvin kuvitella vaihtavani nykyisen läpyskäni Card.lyn kiillotettuun tuotteeseen.
Tags: domain, käyntikortti, maine, seo, verkkopresenssi
Hyvä artikkeli. Olen miettinyt samaa itsekin. Nuo 2-4 ovat ihan hyvät syyt joita olen itsekin miettinyt. Tuo ensimmäinen kohta ei sellaisenaan pidä mielestäni kyllä paikkaansa. Pelkkä domainin omistaminen ei tuo mitään hyötyä googlessa vaikka uudelleenohjaus olisikin paikallaan. Vaikka tekisit sinne jonkin yksinkertaisen sivunkin joka linkittäisi blogiisi niin hyöty olisi aika minimaalinen. Vasta jos alkaisit rakentamaan sinne jotain sisältöä niin siitä ehkä olisi sinulle jotain suoraa hyötyä – muuta kuin mainitut 2-4. Korjannette jos olen väärässä :)
Hmm, tuossa taitaa olla perää. Ristiinlinkittämälläkin hyöty taitaa vielä jäädä aika vähäiseksi, jos tuolla käyntikorttidomainissa ei trafiikkia ole. Tietysti löydettävyys voi tarkoittaa muutakin kuin Googlea, esim. joku voi yksinkertaisesti kokeilla onko jollakulla saittia oman nimensä mukaisessa domainissa, mutta moinen lienee aika harvinainen skenaario.
Tässä artikkelissa arvellaan, että domainin nimellä on jonkinlaista väliä, mutta ei mitenkään merkittävää http://www.askdavetaylor.com/does_your_domain_name_affect_your_search_engine_ranking.html
Äsken kokeillessani juhomakkonen.fi -osoitteeni ei vielä edes löytynyt Googlella, mikä toki johtuu siitä, että yksikään linkki ei osoittanut siihen. Tämä tilanne muuttui tämän merkinnän myötä, joten piakkoin kannattanee testailla uudestaan.