Ajatuksia HTML-sähköpostista

Olen tänään yrittänyt muodostaa mielipidettä HTML-muotoillusta sähköpostista. Tähän on kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että lueskelin vähän aikaa sitten uutta kotimaista kirjallisuutta, joka opastaa keskivertokaupustelijaa massasähköpostituksen jalossa taidossa. Toinen on se, että tänään tuli ilmi tapaus, jossa tärkeät sähköpostiviestit olivat jääneet spämmifiltteriin, syynä ilmeisesti ainakin osaksi se, että ne sisälsivät HTML-muotoilua.

Sähköpostimarkkinoijan käsikirjan mukaan HTML-sähköpostit ovat hyvä juttu: niiden avulle uutiskirjeestä voi tehdä yritysilmeen mukaisen, ja viesti menee paremmin perille.

Kirjassa kerrotaan myös, että lähettämällä viestien mukana kuvia saadaan tarkkaa seurantatietoa siitä, minkä sähköpostiosoitteiden omistajat todella lukevat kyseisen viestin: jos viesti edes vilahtaa sähköpostiohjelman esikatselussa, ohjelma hakee automaattisesti kuvan tiedot viestin lähettäjän palvelimelta, jolloin seurantatieto tallentuu palvelimelle.

Jälkimmäisessä kikassa on pieni ongelma: sen avulla spämmääjät saavat helposti tiedon siitä, että jokin sähköpostiosoite on olemassa ja sitä luetaan, ja voivat kohdentaa roskapostitulvaansa tehokkaammin.

Vielä kuvia haitallisempia ovat tietysti erilaiset lisäkikkareet javascriptistä flashiin. Noheva sähköpostiohjelma osaa tosin suodattaa moiset pois, mutta kiero spämmääjä saattaa keksiä tapoja kiertää suodatuksen.

Linkitkin voivat HTML-sähköpostissa olla petollisia, linkkitekstinä kun voi olla URL mutta linkin kohteena jokin aivan muu kuin URLissa mainittu sivusto. Tällaisilla systeemeillä on helppo tehdä Phishing-hyökkäyksiä. Useimmat sähköpostiohjelmat osaavat tosin nykyisin varoittaa moisista.

Myös mobiililukijan kannalta HTML-sähköpostit voivat olla ikäviä, sillä ne vievät huomattavasti plain text -tiedostoja enemmän levytilaa ja kaistaa, mutta nykyisin useimmat lähettäjät taitavat sentään käyttää multipart-metodia, josta sähköpostittajan käsikirjakin mainitsee. Sen avulla viestin mukana lähtee kevyt plain text -versio, jolloin mobiililaite voi aina ladata oletuksena sen.

Ongelmia kuitenkin selvästi on. Kannattaisiko siis kaikki HTML-muotoiltu posti ohjata suoraan spämmifiltteriin? Houkutteleva ajatus: suuri osa itselle tulevasta oikeasti tärkeästä sähköpostista ei ole HTML-muotoiltua. Uutiskirjeet ja muut turhuudet puhdistuisivat postilaatikosta. Moni sähköpostiähkyn kanssa kamppaileva tietotyöläinen arvostaisi varmasti tällaista ominaisuutta. Sähköpostimarkkinoijan käsikirjan kirjoittajat eivät ajatuksesta pitäisi, mutta heidän kirjansa onkin tarkoitettu lähinnä niille tahoille, joilta vain harva todella haluaa saada sähköpostia.

Tällä hetkellä moisen suodatuksen estää sama syy, joka sai kirjoituksen alussa mainitsemassani tapauksessa karhulaskun toisensa perään jäämään filtterin haaviin: monet sähköpostiohjelmat, kuten Microsoftin Outlook, lähettävät mieluusti oletuksena viestin HTML-muodossa, vaikka viestin kirjoittaja ei kyseistä ominaisuutta kaipaisikaan. Esimerkin tapauksessa tosin syy haaviinjäämiseen saattoi HTML:n lisäksi olla se, että viestissä mainittiin raha, minkä eräät filtterit tulkitsevat epäilyttäväksi merkiksi… :)

Toisaalta HTML-sähköposteissa on paljon hyvääkin. Niiden avulla viesteistä saa selkeämpiä ja visuaalisesti hienompia, ja olennaisinta sisältöä on helpompi korostaa. Tällaisista viesteistä on hyötyä myös lukijalle: visuaalisen ilmeen perusteella on helpompi hahmottaa nopeasti, mitä tahoa lähettäjä edustaa, olennaisen voi lukea viestistä nopeammin ja onhan kaunis asettelu tietysti ilo silmälle.

Esimerkkinä hyvästä HTML:n käytöstä mainittakoon vaikkapa LinkedIn -palvelun lähettämät viestit, jotka ovat minusta informatiivisia ja tyylikkäitä (vaikka sisältävätkin turhaan kuvia muutaman ikonin muodossa). HTML tuo selkeästi niihin lisäarvoa.

Muodostin lopulta oman mielipiteeni asiasta: HTML-sähköpostit voivat olla hyvä asia, mutta tietyin rajoituksin. Parasta olisi, jos sähköpostiohjelmat käyttäisivät Chris Newmanin kuvailemaa “white listia”, eli hyväksyisivät vain tietyt “turvalliset” tägit. Tämä lieneekin suuntaus jatkossa.

Spämmifiltteriin joutaisivat automaattisesti viestit, joissa on turhaa tauhkaa, ja tauhkaksi laskisin myös kuvat. Näin Outlookilla epähuomiossa HTML-muodossa lähetetyt viestit pääsisivät läpi, mutta turha uutiskirjespämmi jäisi suodattimeen.

Jäikö tässä kirjoituksessa huomiotta oleellinen pointti HTML-sähköpostin puolesta tai sitä vastaan? Jos jäi, kuulen siitä mielelläni esimerkiksi kommenteissa.

Tags: , , , ,

Comments are closed.