Millainen olisi hyvä Twitter-uutistenlukuohjelma

Varhaiset omaksujat Suomessa ja ulkomailla ovat keskustelleet jo jonkin aikaa siitä, kuinka Twitter tulee hyvin todennäköisesti korvaamaan RSS-lukijat. Itse en ole vielä Google Readerista luopunut tai edes sen käyttöä vähentänyt, vaikka viime vuonna sen rinnalle tulikin aktiivinen Twitter-seuranta. Olen kuitenkin pohtinut asiaa ja tullut siihen tulokseen, että näiden kahden työkalun parhaiden puolien yhdistäminen olisi hyödyllistä. Nykyiset käyttöliittymät eivät kuitenkaan pysty tarjoamaan ominaisuuksia, joita kaipaan. Tässä postauksessa esitän vision siitä, millainen halajamani yhdistelmätyökalu olisi.

Twitter tarjoaa sen, mitä Reader ei: sosiaalisuuden. Nykyaikana uutisten lukeminen on kaksisuuntaista toimintaa. Twitterissä uutiset on helppo jakaa seuraajilleen ja keskustella niistä.

Reader on yrittänyt tarjota samoja ominaisuuksia, mutta epäonnistuu, koska ihmisillä ei ole siinä laajaa sosiaalista verkkoa, eikä todennäköisesti tule olemaankaan. Kaksi tämän hetken de facto sosiaalista verkkoa ovat Facebookin ja Twitterin hallussa, ja niistä Twitter soveltuu avoimen luonteensa ja yksinkertaisuutensa takia paremmin uutistenlukijaksi.

Reader taas tarjoaa minusta tällä hetkellä ylivoimaisen käyttöliittymän uutisten lukemiseen. Siinä avainasemassa ovat näppäinoikotiet. Niillä on helppo selata nopeasti massiivista uutisvirtaa: j-näppäin siirtyy seuraavaan uutiseen ja v-näppäin avaa kiinnostavan uutisen taustalle myöhempää lukemista varten. Tällä menetelmällä on todella helppoa kahlata ensin nopeasti läpi massiivisen uutisvirran ja sen jälkeen lukea rauhassa kiinnostavimmat artikkelit.

Edellä kuvatun lukemistavan ongelma on sisällön “ampparoituminen”: raflaaville otsikoille tulee helposti liikaa painoarvoa. Tässä tärkeäksi avuksi voisivat nousta Twitterin ominaisuudet: Facebookin “like”-napin tapaan nykyisin toimivat retweetit sekä uutiseen lähetettyjen kommenttien/vastausten määrä antaisi lukijalle arvokasta lisätietoa uutisen laadukkuudesta.

Uutisiin liittyviin keskusteluihin Twitter tarjoaa tällä hetkellä kaikki tarvittavat ominaisuudet, mutta ei riittävän hyvää käyttöliittymää. Yksikään lukuohjelma ei panosta tarpeeksi keskustelun säikeistykseen, joten tiettyyn uutiseen tai muuhun viserrykseen liittyvää keskustelua on mahdotonta seurata. Säikeistys on täysin mahdollista tehdä Twitterin nykyisellä toiminnallisuudella, ja se olisikin visioimassani uutistenlukuohjelmassa avainasemassa.

Reader tarjoaa kätevän kansiorakenteen uutisten jaotteluun. Myös tämä toiminnallisuus on olemassa Twitterissä: käyttäjälistat. Niiden tehokas käyttö olisikin olennainen osa lukijaa.

Visioimani lukija muistuttaisi visuaalisesti hyvin paljon Google Readeria, mutta sisältö tulisi Twitteristä. Virtaa voisi Readerin tyyliin selata näppäinkomennoilla. Oletusfeedissä näytettäisiin ainoastaan viserrykset niiltä tahoilta, joita itse seuraa, olivat nämä sitten blogeja, sanomalehtiä tai omia kavereita. Sivupalkissa olisivat valittavissa käyttäjälistat, joista ohjelma näyttäisi näihin tulleiden lukemattomien viestien määrän.

Virrassa näkyisivät ainoastaan “alkuperäiset” tweetit sekä niiden retweet- ja kommenttimäärät. Kommentit saisi näkyviin painamalla tiettyä näppäintä. Toinen näppäin – esimerkiksi Readerista tuttu v – avaisi tweetissä mahdollisesti olevan linkin uuteen tabiin taustalle, jolloin sen voisi lukea rauhassa myöhemmin, kun on ensin kahlannut feedistä läpi uudet osumat.

Oletusvirran lisäksi tarvittaisiin toinen virtanäkymä, jossa näkyisivät omien kontaktien retweettaamat tai kommentoimat viserrykset, jotka olisivat peräisin tahoilta, joita ei itse seuraa. Tämän näkymän avulla olisi helppo päästä perille uusista kiinnostavista uutisista ja uutislähteistä.

Yksi kiinnostava lisäominaisuus olisia mahdollisuus jakaa lukemiaan uutisia vain tietyille henkilöille. Ainakin itse törmään uutisia lukiessani siihen, että jokin tietty uutinen tai linkki saattaisi kiinnostaa juuri yhtä tiettyä seuraamaani henkilöä. Tällaisen jakamisen voisi hoitaa Twitterin Direct Message -toiminnallisuudella.

Web-selaimessa toimiva lukija tarvitsisi luonnollisesti tuekseen mobiilisovelluksen, joka synkronoisi lukemattomien viestien määrän web-lukijan kanssa. Näin lukemista olisi helppo jatkaa toisessa laitteessa siitä, mihin toisessa jäi.

Tietääkseni kuvailemaani ohjelmaa ei vielä ole olemassa (jos on, kertokaa minulle ihmeessä, mistä moisen löytää!). Sen tekeminen olisi kuitenkin täysin mahdollista Twitterin nykyistä APIa käyttäen. Jos joku haluaa rakentaa tällaisen lukijan, ideaani saa käyttää vapaasti. Ilmoittaudun ensimmäiseksi alpha-testaajaksi. :)

Tags: , , , , , , , , ,

8 comments

 1. Aihetta sivuten, mikä on sun gmail-tunnus? voisin seurata sua readerissa :)

 2. Ihan etunimi.sukunimi@gmail, en kyllä ikinä muista käyttää sitä readerin jakotoimintoa mut saa toki seurata. :)

 3. Ottomatias

  Mun mielestä Facebookin like-toiminto ja retweet on aika erilaisia toimintoja. Likehän tarkoittaa samaa kuin “seuraa tätä keskustelua”, retweet taas “jaa tämä minun seuraajilleni”.

  Retweet Facebookistakin toki löytyy – sen nimi on Share/Jaa.

 4. Mun mielestä fb:n like on itse asiassa hyvinkin samanlainen kuin Twitterin retweet, varsinkin sen jälkeen kun Twitter uudisti mekanismin viime vuoden lopulla. Retweetit näkyvät nykyisin alkuperäisen viestin alla samalla tavalla kuin fb:n liket: “retweeted by 7 people”. Itse ainakin olen huomannut käyttäväni toimintoja varsin samalla tavalla: jos haluan jakaa jotain seuraajilleni, se tarkoittaa tyypillisesti, että sisältö on minusta kiinnostava eli ansaitsisi liken.

  Kts. esim. http://jungleg.com/2009/11/11/twitter-retweet-a-like-function-in-steroids/

 5. Olen fesessä hesarin fani ja täytyy todeta, että pidän siitä enemmän kuin Twitteristä uutisten lukuohjelmana. Jokainen hs-mikrobloggaus tarjoaa ketjun kommentoinnille ja vieläpä oikeilla nimillä nimimerkkien sijaan. Tietenkin kokemukseen kuuluu se, että kaveriverkostoni on fesessä :/
  Like ja retweet eroaa minusta toisistaan kuin yö ja päivä. Toinen tarjoaa jakotoiminnan spämmäten kaikkien seuraajien feediä ja toinen taas on viesti kaverille itselleen. Eli minusta toki retweet / share on WoM-mekanismi ja like puolestaan feedback-mekanismi.

 6. Fesestä puuttuu musta ainakin fiksu mahdollisuus kategorisoida uutislähteitä ryhmiin (vrt. Google Readerin kansiot tai Twitterin listat). Olisi myös mukavaa nähdä jostain, minkä verran lukemattomia viestejä tietyssä feedissä on. Lisäksi fese tarvitsisi kommenttithreadeihinsa mahdollisuuden viitata jonkin tietyn kommentoijan kommenttiin Twitterin/Jaikun/Qaikun tyyliin. Ja fesen ympäristö on sen nykyisestä avoimuusihannoinnista huolimatta edelleen twitteriä suljetumpi: esimerkiksi tietyn keskusteluketjun näyttäminen muille kuin fb:n kirjautuneille käyttäjille ei onnistu, ja siihen linkkaaminen voi muutenkin olla vaikeaa. Totta kyllä on, että Facebook on selvästi menossa twittermäisempään suuntaan omissa ponnisteluissaan, ja saattaa hyvinkin korjata monet noista ongelmista.

  WoM-mekanismeilla ja feedback-mekanismeilla ei musta oo välttämättä järisyttävää eroa. Esim. facebookissa like on aika vahva WoM-mekanismi: nykyisessä uutisvirrassahan näkyvät oletuksena ainoastaan ne postaukset, joilla on riittävästi likeä tai kommentteja. Vastaavasti retweet on feedback-mekanismi: tuo henkilö todennäköisesti arvosti postaustani, koska retweettasi sen eteenpäin. Usein retweetatut ja usein “liketetyt” postaukset ovat minusta yhtä lailla kiinnostavia.

 7. Laitoin Juho sut seurantaan. Mut löytää nimimerkillä nestafo :)

 8. Hmm, en löytänyt sua, kokeilin hakea nestafolla. Myöskään nimellä hakemalla ei löytynyt mitään… ja yleensä jos joku on alkanut seurata mua readerissa niin siitä on tullut mulle notifikaatio, mutta nyt ei kyllä tullut mitään.