FarmVille-konsepti käyttöön kielenopiskelussa?

FarmVille ja muut “sosiaaliset”, Facebookin kautta pelattavat pelit ovat olleet valtaisa menestys viimeisen vuoden aikana. Olen odotellut jo hyvän aikaa, että joku keksisi valjastaa saman loistavan pelikonseptin johonkin hyötykäyttöön. Minusta se sopisi erinomaisesti esimerkiksi kieltenopiskeluun.

FarmVillen konseptin ytimenä ovat seuraavat seikat:  1) Pelin edetessä oma farmi muuttuu hienommaksi. 2) Aika, joka peliin kuluu päivässä, kasvaa pikku hiljaa. 3) Peliä pitää pelata joka päivä, muuten kasvit kuihtuvat. 4) Kaverit näkevät omat saavutukset. 5) Kavereilta voi pyytää apua farmin pyörittämiseen.

Jokainen näistä konsepteista toisi kielenopiskeluun uutta. Kielipelissäkin pitäisi rakentua jotain konkreettista, ja kieliaiheeseen sopisi mainiosti vaikka torni, joka kohoaa yhä korkeammalle (kohta 1). Kaikkien uskontokuntien edustajille tornivertaus ei tosin ehkä avautuisi.

Pelaaja saisi joka päivä ratkottavakseen harjoitustehtäviä, joiden vaikeustaso kasvaisi sitä mukaa, kun helpommat on ratkottu (kohta 2). Jos tehtävät suorittaisi joka päivä ajallaan, torni kasvaisi tasaisesti, muussa tapauksessa eroosio alkaisi kuluttaa sitä, ja pikku hiljaa se rapautuisi (kohta 3).

Viereisillä tonteilla voisivat näkyä kaverien tornit. Näin olisi helppo vertailla, kuka on kielenopiskelussa pisimmällä (kohta 4). Samaa kieltä opiskelevilta kavereilta voisi myös pyytää apua tehtävissä (kohta 5).

Rahantekovaihtoehtojakin tällaiselle pelille on lukuisia. FarmVille tekee rahaa sekä mainoksilla että myymällä virtuaalitavaraa, jonka avulla voi esimerkiksi huolehtia isosta pellosta lyhyessä ajassa. LanguageVillessä voisi mainostaa esimerkiksi erilaisia oppimateriaaleja, kielikursseja edistyneemmille sekä matkoja maihin, jossa kyseistä kieltä puhutaan. Oppimateriaaleja voisi hyvin myös myydä: jos tehtävät tuntuvat vaikeilta, osta tämä ja ratkaisut löytyvät! Tehokkainta olisi todennäköisesti, että osa oppimateriaaleista olisi ilmaisia, osa maksullisia.

Oppimateriaalien osittainen maksullisuus voisi tuoda lisäintoa myös päivärytmissä pysymiseenn: materiaaleja voisi johonkin rajaan saakka ostaa myös pelin omilla krediiteillä, joita puolestaan saisi tornin kasvattamisesta ja kavereiden kutsumisesta mukaan peliin. Nämäkin kikat tuttuja FarmVillestä.

Haasteena pelin tekemisessä olisi tietysti se, että kielitehtäviä pitäisi olla todella paljon. Mutta niitähän on maailma pullollaan, pitäisi vain ostaa niihin oikeudet.

Lisäjännää voisi saada siitä, että osa tehtävistä olisi sosiaalisia: peli voisi esimerkiksi huomata, että minä opiskelen pelin avulla ranskaa ja samaan aikaan ranskalainen perheenäiti opiskelee suomea. Tämän jälkeen peli antaisi molemmille tehtäväksi kysyä toiselta pelin välityksellä tiettyjä kysymyksiä kielellä, jota itse opiskelee. Google translaten APIn avulla olisi helppo tarkistaa, että lauseet joita kirjoitan olisivat todella kirjoitettu oikealla kielellä, joten huijaaminen ei onnistuisi. Näin kieltä joutuisi käyttämään konkreettisesti, ja samalla voisi kätevästi (ja sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla) tutustua sitä puhuviin ihmisiin.

Innokkaat pelinkehittäjät voivat varastaa tämän idean vapaasti. :)

Tags: , , , , ,

6 comments

 1. Joskus kolmisen vuotta sit sain saman idean, kehittelin konseptia mielessäni ja harkitsin pitäisikö sellaista alkaa työstää vaikak Venture Cupin ohjauksessa. Mulla vaan ei ole sopivaa koulutusta tai taitoja kieltenopetuksen tai koodaamisenkaan pohjaksi. Pelisuunnitteluun saattaisi sosiaalisten ja ns. casual games -tyyppisten pelien harrastuneisuusasteella ollakin jotakin annettavaa. Jos ois ollut Aallon kesäautotallistartuppajan kaltainen systeemi sillon, niin idean ympärille olisi voinut kerätä tiimin muita kiinnostuneita.

 2. Vois kuvitella että aika monella muullakin on samantyyppisiä ideoita ollut, oon itse kuullut useamman tahon esittelevän omia “FarmVille hyötykäytössä” -ideoitaan. Jostain syystä vaan niitä pelejä tuntuu toistaiseksi olevan todella harvassa – vai eikö mikään niistä vain ole ollut tarpeeksi hyvä noustakseen tunnetuksi.

 3. Satu Eskelinen

  Hyvin esitetty idea, joitain kohtia en ollutkaan aiemmin ajatellut oppimisenkin kannalta.
  Opiskelen kieltenopettajaksi ja kaipaisin nimenomaan casual-tyylisiä pelejä kielten oppimiseen ja opettamiseenkin. Pyrin tekemään tutkielmani siihen liittyen, joten laitankin tämän idean muistiin :D

 4. Satu: kuulostaa kiinnostavalta! Kai blogini pääsee tutkielmasi lähdeviitteisiin? ;)

 5. Satu Eskelinen

  Tietenkin, jos ohjaaja hyväksyy blogilähteen ja juuri tälle idealle on käyttöä :) Vielä mietin aiheen rajausta ja sitä, mitä oikeasti pystyn toteuttamaan. Voin palata aiheeseen sitten, kun asia vähän etenee parista ideasta oikeaan tekemiseen :D

 6. Hienoa, kerro ihmeessä miten homma etenee!