Testattu: kotimaiset kimppakyytipalvelut

Kansainväliset kimppakyytipalvelut kuten RoadSharing saivat keväällä huomiota, kun ihmiset joutuivat etsimään vaihtoehtoisia kyytejä tuhkapilven rajoittaessa liikkumista Euroopassa. Suomessa tuntuu kuulevan vähän väliä väitteen siitä, että kimppakyyteilyn suosio on nousussa, mutta onko se?

Ainakin netin kimppakyytipalveluita riittää. Ne on huomannut myös HSL, joka mainostaa sivuillaan kimppakyytiä ympäristöystävällisenä vaihtoehdolla. HSL linkittää viiteen eri palveluun: upouuteen GreenRidersiin, Kyydit.netiin, Kimppa.netiin sekä City.fi:n ja Länsi.fi:n kimppakyytiosioihin. Näistä GreenRiders vaikuttaisi myös olevan jonkinlaisessa yhteistyössä HSL:n kanssa, mutta täyttä varmuutta asiasta ei kummankaan sivustolta saa.

Palveluita siis riittää, mutta toimivatko ne todella? Kenttä on selvästi hajautunut, joten volyymiä ei millään palvelulla ole määrättömästi. Edellisten lisäksi on varmasti vielä monta muutakin paikkaa, jossa kimppakyytejä kysellään, vähintään erilaisia keskustelufoorumeita sekä Facebook-ryhmiä, kuten tämä.

Päätin selvittää palveluiden toimivuuden käytännön testillä. Lisäsin jokaiseen ilmoituksen siitä, että olen matkalla autollani Helsingistä Tampereelle keskiviikkoaamuna 6.10. (osallistuin silloin Nettiajan kansalaisyhteiskunta -leiripäivään) ja tulen pois samana iltana. Testattavina olivat edellämainitut viisi palvelua ja Facebook-ryhmä sekä tietysti oma Kassi-palvelumme, jonka kimppakyytitoiminnallisuus parani huomattavasti juuri tapahtuneen uudistuksen myötä. Seuraavassa havaintoja kustakin palvelusta.

GreenRiders

Palvelun yleisilme on miellyttävä: designiin on selvästi panostettu kilpailijoita enemmän. Alkuvaiheen bugit tosin kiusaavat: joku tarjoaa kyytiä, jonka määränpäänä on “NULL”. Moiseen kyytiin en haluaisi lähteä. Palvelulla on modernisti myös iPhone-versio, mutta se vaikuttaa vielä keskeneräisemmältä: kyyti jonka lisään näyttää nullia sekä lähtöpaikan että määränpään kohdalla. Myös kaveriverkkoa voi palvelussa koota, mutta sen merkitys jää epäselväksi. Ilahduttavasti kehittäjille tarjotaan rajapintaa, jonka avulla palvelun datoja voi hyödyntää.

Palvelusta tulee jossain määrin sellainen tunne, että ominaisuuksia on ehkä ahdettu ensimmäiseen versioon mukaan liikaakin, minkä takia moni niistä on jäänyt hieman keskeneräiseksi. Tekemällä alkuun yksinkertaista mutta toimivaa olisi ehkä saanut aikaan paremman ensivaikutelman. Toisaalta lisäominaisuuksiakin kaipaa: esimerkiksi hakutulosten näyttö kartalla olisi mukava lisä. Joka tapauksessa palvelu on kehityskaarensa alkupäässä, joten sillä on varmasti potentiaalia nousta merkittäväksi peluriksi kimppakyytimarkkinoilla. Toistaiseksi sen käyttäjämäärät vaikuttavat selvästi vähäisemmiltä kuin kilpailijoilla.

Julkisen version lisäksi palvelusta tarjotaan myös maksullista yritysversiosta. Tämä on varsin kiinnostava suunta: isojen yritysten sisällä kimppakyytitoiminnalla saatettaisiin jo saada aikaan merkittäviä säästöjä, ja luotettavan verkoston sisällä kimppakyydeistä on turvallisempaa sopia. Palvelun kehityskulku muistuttaa tältä osin hieman Kassin tulevaa yhteisömallia.

Kyydit.net

Kyydit.net on ollut toiminnassa jo muutaman vuoden. GreenRidersin modernit buzzwordit, kuten kehittäjärajapinta, Facebook-sovellus ja kaveriverkosto puuttuvat, mutta eipä niitä välttämättä tarvitakaan, jos ydintoiminnallisuus on kunnossa. Kätevä mobiiliversio Kyydit.netiltä löytyy.

Kyydit.net tarjoaa GreenRidersista puuttuvan mahdollisuuden luoda ilmoitus jatkuvasta (esimerkiksi päivittäin tai viikottain) toistuvasta kyydistä. Tämä tosin aiheuttaa käyttöliittymällisen haasteen: palvelussa on nyt mahdotonta järjestää kyytejä lähtöpäivän ja -ajan perusteella, joten on vaikea nähdä, onko joku muu jo tarjonnut kyytiä päivälle, jona sen tarvitsee.

Palvelu ei ole uudistunut pitkään aikaan, mutta uuden version luvataan ilmestyvän syksyn aikana. Palvelun toteuttajat ovat myös mukana hankkeessa, jossa toteutetaan kimppakyytipalvelua varsinaissuomalaiselle Mynämäen kunnalle.

Kimppa.net

Suomen vanhin kimppakyyteihin keskittynyt verkkopalvelu on ollut pystyssä jo kymmenen vuotta. Saitti on designerin painajaisuni, jota ei olisi pidetty tyylikkäänä edes 90-luvulla. Toisaalta: huomattavasti silmäkarkkia ja moderniutta tärkeämpää on sujuva toiminnallisuus, kuten huippusuosittu amerikkalainen ilmoituspalvelu Craigslist todistaa.

Kimppa.net toistaakin Craigslistin periaatteita: palvelu ei voisi olla yksinkertaisempi. Siinä ei ole minkäänlaista kirjautumismahdollisuutta, vaan ainoastaan mahdollisuus luoda uusia ilmoituksia ja selata vanhoja. Simppeliys puree, ja Kimppa.net onkin ilmoitusmäärien perusteella Suomen suosituin kimppakyytipalvelu.

Kyydit.netin tapaan myös Kimppa.net tarjoaa omat kategoriansa toistuville ja yksittäisille matkoille. Hakutoiminnallisuutta ei ole, mutta toisaalta kaikki ilmoitukset näytetään samalla sivulla, jolloin voi käyttää suoraan selaimen tekstihakua. Ilmoitusten järjestäminen toimii Kimppa.netissä Kyydit.netiä paremmin, ja on helppo selvittää, kaipaako joku kyytiä Helsingistä Tampereelle 6.10. Vastaus on ei, joten jätän uuden ilmoituksen.

Ilmoituksen jättämisen jälkeen ryhdyn pohtimaan, voinko muokata tai poistaa ilmoitustani, jos niin haluaisin. Ainakin jatkuvalle ilmoitukselle tämä saattaisi varmasti olla joskus tarpeen. Mahdollisuus löytyykin, mutta se edellyttäisi, että olisin syöttänyt jotain “tunnus”-kenttään ilmoitusta luodessani, mitä en tullut tehneeksi. Näin muokkaus tai poisto ei enää onnistu. Tämä on kenties käyttäjän virhe, mutta silti ärsyttää. Kovin tietoturvallinenkaan systeemi ei ole: jos satun tietämään jonkun toisen tarjoajan käyttäjätunnuksen ja sähköpostiosoitteen, pääsen ilmeisesti muuttamaan hänen tietojaan vapaasti, sillä salasanatunnistusta Kimppa.net ei käytä.

Kirjautumisen puuttumisen takia palvelussa ei ole myöskään minkäänlaista luottamusmekanismia, jota ainakin itse tämäntyyppiseen palveluun kaipaisin. Jos voisin nähdä muiden käyttäjien kyytihistorian ja profiilin, kyytiinottopäätös olisi helpompi tehdä.

City.fi

Cityn palvelu jäi testaamatta, sillä en viitsinyt liittyä maksulliseen VIP-klubiin vain yhtä ilmoitusta varten, ja ilman jäsenyyttä ei ilmoituksen jättäminen onnistu. Sinänsä maksullisuus voi toki olla hyvinkin fiksua: tekstiviestillä tapahtuvan maksun kautta saadaan samalla jotain takeita siitä, että viestin lähettäjä on kuka väittääkin olevansa, mikä lisää käyttäjien välistä luottamusta. Cityn palvelussa näytti kuitenkin olevan vain pari hassua ilmoitusta, joten kovin tuottoisalta kyytipaikalta se ei vaikuta. Tarjolla on sen verran ilmaisia vaihtoehtoja, että maksulliselle palvelulle ei volyymiä riitä.

Länsi.fi

Länsi.fi on Länsi-Uudenmaan paikallisportaali, joka tarjoaa muun palvelutarjontansa ohessa kimppakyytipalvelua. Kiinnostavasti palvelun rekisteröitymislomake kerää muun muassa tiedon siitä, milloin olen syntynyt. Samoin toimi myös Kyydit.net. Tätä informaatiota ei kuitenkaan ilmeisesti käytetä palvelussa millään tavalla. Tiedon keräys liittynee mainostustarkoituksiin. Pieni yksityiskohta, mutta silti vähän ärsyttää, että rekisteröintiprosessia monimutkaistetaan keräämällä turhaa tietoa, eikä syytä kerrota.

Käyttöliittymässä on parantamisen varaa. Kyytihakua ei tarjota, etusivulla näytetään vain muutama kyyti ja “näytä lisää” -linkki vie väärään paikkaan. Kovin paljoa vaikeammaksi kyytien löytämistä ei enää voi tehdä. Tässäkin palvelussa ilmoitusmäärä näyttää myös olevan verrattain vähäinen. GreenRidersin ja Kyydit.netin tarjoamia edistyneempiä ominaisuuksia ei Länsi.fi tarjoa.

Facebook

Facebookin etuna on suuri käyttäjämäärä ja helppo tapa levittää tietoa uudesta ryhmästä. Kimppakyytiryhmässä onkin yli 4000 jäsentä. Kyytipyynnön jättäminen on helppo ja kaikille tuttu toimenpide: postaus ryhmän seinälle. Facebook-identiteetit toimivat myös eräänlaisena luottamusmekanismina, joskaan eivät kovin vahvana sellaisena.

Helppoudesta ja leviävyydestä huolimatta kyyti-ilmoituksia lisätään vain muutama päivässä. Facebookin rajoitukset tulevat myös hyvin ilmi: kyytien hakeminen tai järjestäminen millään tavalla ei onnistu, eikä ryhmästä voi päätellä mitenkään, onko kukaan ylipäänsä ikinä saanut kyytiä sitä kautta.

Kassi

Kassin kimppakyytitoiminnallisuus oli pitkään varsin alkeellinen: se oli vain yksi lukuisista ilmoituskategorioista. Uudistuksen myötä tapahtui pieni parannus, ja kyydeille saatiin sentään oma lomakkeensa. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, ennen kuin kyydit toimivat siten kuin niiden haluaisimme.

Seuraava kehityskohde on mobiilipuoli, josta teemme tällä hetkellä prototyyppiä OpenTelco-tutkimusprojektia varten käyttäen TeliaSoneran kokeellisia rajapintoja. Ideana on, että käyttäjä pystyy lisäämään kimppakyytipyynnön tai -tarjouksen yksinkertaisesti lähettämällä palveluun tekstiviestin, jossa ilmoittaa määränpään. Lähtöpaikka selvitetään operaattoripaikannuksella. Tekstiviestillä onnistuu myös pyyntöön tai tarjoukseen vastaaminen, kyydin hyväksyntä ja tulevaisuudessa toivottavasti jopa bensakulujen tilittäminen toiselle osapuolle käyttäen operaattorin maksurajapintaa.

Toinen tärkeä osa-alue on paikkatiedon hyödyntäminen. Visualisointi karttojen avulla on tässä tärkeässä osassa. Lisäksi kyytijärjestelmässä on oltava hieman älyä: jos lisään kyytitarjouksen Helsingistä Joensuuhun, palvelun tulisi osata kertoa minulle, että joku kaipaa kyytiä matkan varrella olevaan Lappeenrantaan. Tämä ominaisuus yhdessä tekstiviestimuistutusten kanssa voisi mahdollistaa palvelun toimimisen myös kaupunkien sisäisissä kyydeissä. Tämänhetkiset kimppakyytipalvelut keskittyvät lähinnä pidempiin kaupunkien välisiin matkoihin.

Käyttäjien välinen luottamus on kimppakyytipalvelussa ensiarvoisen tärkeää. Siihen nähden onkin outoa, että sellainen tuntui puuttuvan käytännössä kaikista testatuista palveluista. Kassin luottamusjärjestelmän perustana ovat käyttäjien toisilleen antaman palautteen ja sosiaalisen verkon hyödyntäminen sekä se, että oman yhdistyksen tai muun yhteisön sisällä luottamuksen aste on todennäköisesti korkeampi. Tulevaisuudessa tullaan varmasti hyödyntämään myös esimerkiksi mobiili- ja pankkitunnusvarmenteita. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että luottamusmekanismia ja muita edistyneempiä ominaisuuksia ei saa lisätä käytettävyyden kustannuksella, vaan perustoiminnallisuuden tulee edelleen olla mahdollisimman yksinkertainen.

Yhteenveto

En saanut yhdestäkään testaamastani palvelusta yhtäkään kyytiläistä (tai no, yhden Kassista, mutta kyseessä oli toinen samaan tapahtumaan matkaava, joka sai ilmoituksestani tiedon tapahtuman tiedotuksen kautta). Syy lienee todennäköisesti se, että kaikissa on niin vähän käyttäjiä, eivätkä ihmisten aikataulut ole usein kovin joustavia. On usein rahansäästöä tärkeämpää, että pääsee lähtemään ja on perillä juuri silloin kun haluaa.

Miksi kimppakyytitoiminta ei ole nykyistä suositumpaa, vaikka se olisi kaikkien kannalta todella järkevää? Yksi vahva veikkaus voisi olla se, että kohderyhmä on epäedullinen: kimppakyytitoiminnasta ovat todennäköisesti kiinnostuneet ennen kaikkea ympäristöstä huolestuneet ihmiset sekä ne, joilla raha on tiukassa. Autolla ajaminen taas on sekä kallista että ympäristön kannalta arveluttavaa, joten vain harva auton omistaja lienee edellä mainittujen ryhmien edustaja.

Luottamus on toinen merkittävä tekijä. Ihminen joka ei ota liftaria kyytiin ei todennäköisesti myöskään käytä kimppakyytipalvelua. Myös matkustusmukavuus vaikuttaa: suomalaiset eivät ole tunnettuja erityisen sosiaalisena kansana, jolloin pitkä ajomatka tuntemattoman – tai edes puolitutun – seurassa ei välttämättä miellytä.

Kriittisen massan saavuttaminen kimppakyytipalvelulle ei ole helppoa: käyttäjiä pitää olla melko paljon, jotta kysyntä ja tarjonta voivat kohdata kunnolla. Siksi olisikin toivottavaa, että eri kimppakyytipalvelut eivät ryhtyisi veriseen kilpailuun, vaan sen sijaan pyrkisivät tekemään yhteistyötä. Oma suunnitelmamme Kassin suhteen on myös kimppakyytien tapauksessa, että palvelu toimisi “hubina”, joka ohjaa ihmiset näiden kulloiseenkin tarpeeseen vastaavaan paikkaan. Jos kyytiä ei löydy oman kassiyhteisön sisältä, voi tarkistaa joko naapuriyhteisön tilanteen tai vaihtoehtoisesti ulottaa haun rajapintojen avulla esimerkiksi GreenRidersin tietoihin.

Tags: , , , , , , ,

6 comments

 1. [...] Sanainen arkku -blogin Juho testasi netin kimppakyytipalveluja: hän tarjosi mahdollisuutta tulla arkiaamuna mukaan Helsingistä Tampereelle ja illalla takaisin: “En saanut yhdestäkään testaamastani palvelusta yhtäkään kyytiläistä (tai no, yhden Kassista, mutta kyseessä oli toinen samaan tapahtumaan matkaava, joka sai ilmoituksestani tiedon tapahtuman tiedotuksen kautta). Syy lienee todennäköisesti se, että kaikissa on niin vähän käyttäjiä, eivätkä ihmisten aikataulut ole usein kovin joustavia. On usein rahansäästöä tärkeämpää, että pääsee lähtemään ja on perillä juuri silloin kun haluaa. [...]

 2. Antti Virolainen

  Hyvä vertailu! :) Ja hienoon propagandakuvaankin törmäsin ton fb-ryhmän kautta :D http://www.facebook.com/photo.php?pid=2937668&o=all&op=1&view=all&subj=21203240448&aid=-1&id=598563051&oid=21203240448

  Harmi sinäänsä, että yhdenkään palvelun kautta ei kyytiläisiä löytyny. Toivottavasti pystytään Kassilla osin viemään ajelukulttuuria kimppakyytejä suosivampaan suuntaan..

 3. Mahtava propagandakuva :D

 4. Moikka! Tästä vertailusta puuttuu http://www.kyyti.net/ Luulen kyllä että palvelu on tullut sen jälkeen, kun teit katsauksen!

 5. Hei Miko,

  Toden totta, Kyyti.net puuttuu. Kuulin siitä nyt ensimmäistä kertaa, kiitos tiedosta! Vertailua tehdessäni sitä ei tosiaan vielä ollut olemassa. On mielenkiintoista nähdä, mitä uutta tulokas tuo olemassaoleviin palveluihin verrattuna. Nimi on hämäävän samanlainen kuin kyydit.netillä.

 6. acupuncture…

  Testattu: kotimaiset kimppakyytipalvelut | Sanainen arkku…