“Suomen parhaat verkkosivut” uhkaa minua ja muita bloggaajia oikeustoimilla

Suomen parhaat verkkosivut -kilpailu, josta kirjoitin aiemmin pariin otteeseen, on jälleen voimissaan. Tällä kertaa konstit ovat astetta järeämmät: sain juuri firman lakimieheltä sähköpostin, jossa todetaan seuraavaa:

“Nova Trotters Oy on tehnyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön Nova Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä  ja Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista. Lisäksi harkitsemme joidenkin kirjoitusten kohdalla haastetta ja korvausvaateita käräjäoikeuteen. Pyydämme, että poistatte foorumiltanne/blogistanne kaikki asiaa koskevat kannanotot välittömästi, niin emme vie asiaa eteenpäin kohdallanne.”

Samanlainen viesti on lähtenyt ilmeisesti tänään myös monelle muulle. Ja näin saamme jälleen kerran oppitunnin siitä, miten maineenhallintaa ei hoideta. Ensinnäkin on syytä todeta, että uhkaus on perätön: yrityksellä ei ole kunniaa, jota voisi loukata, eli yritysten toimintaa saa kritisoida netissä vapaasti. Näin ollen kukaan sähköpostiuhkauksen saaneista ei ole syyllistynyt laittomaan toimintaan.

Kyse on siis pelottelusta. Valitettavasti moinen ei vain tällä sosiaalisen median aikakaudella toimi. En usko että kukaan kilpailua aiemmin kritisoineista on viestin saatuaan poistanut kirjoituksiaan. Sen sijaan he ovat kirjoittaneet uusia, sellaisia kuin tämä. Jos kilpailu siis toivoi lisäjulkisuutta, sitä se tulee varmasti saamaan. Epäilen, että tämä case kiertää jo nyt ympäri Facebookia, Twitteriä ja foorumeita sellaisella vauhdilla, että viestin luulisi pian tavoittavan ne viimeisetkin tahot, jotka eivät vielä ole kilpailun todellisesta luonteesta kuulleet.

Tags: , , , ,

17 comments

 1. Jocka selvitti, että viestin lähettäjä istuu myös Nova Trotters Oy:n hallituksessa. http://www.jocka.fi/?p=2379

 2. [...] This post was mentioned on Twitter by Heikki Hyppänen, Juho Makkonen. Juho Makkonen said: Blogissa: “Suomen parhaat verkkosivut” uhkaa minua ja muita bloggaajia oikeustoimilla http://bit.ly/hPEmiU [...]

 3. Ei nyt ihan näin simppeliäkään, katso esim KKO:2000:45

 4. Hm, KKO:2000:45 näyttää tosiaan mielenkiintoiselta:

  http://groups.google.com/group/sfnet.keskustelu.laki/browse_thread/thread/d6fb81cbbc209834?pli=1

  http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2000/20000045

  Lainaus Jukka Korpelan tekstistä tuossa Google Groups -keskustelussa:

  “Periaatteessa kunnianloukkauksessa on kohteena aina ihminen (“luonnollinen
  henkilö”), mutta käytännössä kunnian suojaa on venytetty myös yritysten ja
  yhteisöjen ylle. Esimerkiksi tapauksessa KKO 2005:1 ei ilmeisesti lainkaan
  edes kyseenalaistettu tai mietitty sitä, voiko kärjekäs pakina, jossa
  arvosteltiin pitserian tuotetta, olla kunnianloukkaus. Kysymys koski vain
  loukkaavuutta, joten lähtökohtana ilmeisesti oli, että jos pakina tulkitaan
  loukkaavaksi, se on pitserian omistajaan kohdistuva kunnianloukkaus.

  Ratkaisussa KKO 2000:45 on jopa ollut kantajana kommandiittiyhtiö, eivätkä
  vastaajat ole tätä vastustaneet. KKO on jopa erikseen maininnut – toisin
  kuin alemmat oikeusasteet – kunnianloukkauksen kohteeksi myös yhtiön:
  “Korkein oikeus katsoo, että A on julkisesti solvannut Oulun Ompelukone
  Ky:tä ja sen yhtiömiehiä.”

  Erikoista laintulkintaa minun mielestäni. Toki kummassakaan tapauksessa ei yrityksen kunnian loukkaamisesta rangaistavana tekona ole puhuttu, mutta oudolta tuntuu silti.

 5. http://apina.biz/38673.jpg

  “Puhtaasti luottamusta herättämään”
  “Antaa varmasti paremman kuvan koko kilpaulusta”

 6. Hei,

  Tässähän on jo ainesta Suomen parhaaksi nettisivuksi :) eli eikun mukaan vain kilpailuun.

  Kiitos kuitenkin asian nostamisesta esille – nyt tietää tämänkin asian todellisen laidan. Ei voine odottaa kovin ruusuista tulevaisuutta yritykselle, joka lähtee tällä tavoin painostamaan blogikirjoittelijoita.

 7. En ole aiemmin lukenut tätä blogia vaan päädyin tänne lehtiuutisen kautta.

  Mutta olen samaa mieltä blogin pitäjän kanssa, ko yrityksen maineenhallinta on pahasti hakusessaan.

 8. [...] Sanainen arkku (sai uhkauksen) [...]

 9. [...] Nova Trottersin myötä rupesi pohdituttamaan, mikä juuri tässä kilpailussa tökkii minua ja muita bloggaajia. [...]

 10. itse asiassa asian voi kääntää toisin päin ja syystä: blogin kirjoittajaa syytetään kunnianloukkauksesta, herjauksesta ja valheellisen tiedon levitämisestä.

  koska yhtiön kunniaa ei voi loukata ja oman mielipiteen esittäminen ei ole välttämättä herjausta ja ainakaan valheellisen tiedon levittämistä, kyseinen vaatimus rikosilmoituksineen on itse asiassa kunnianloukkaus blogin kirjoittajaa kohtaan: esitettään väite, että bloggaaja loukkaa jonkun kunniaa, herjaa ja levittää valheellista tietoa. toisin sanoen bloggaajaa syytetään valehtelusta. mitään näyttöä miosesta on kuitenkin mahdoton antaa, joten näin ollen bloggaajan kunniaa loukataan väittämällä häntä valehtelijaksi jne.

  tästä taas voi tehdä rikosilmoituksen, jolla on huomattavasti enemmän painoarvoa, kuin sähköpostia lähettäneellä taholla.

 11. [...] ihan prime timessä suurimmilla TV-kanavilla. Yksityishenkilöiden nettikeskusteluissa ja blogeissa kynnys on huomattavasti [...]

 12. Kinsey: Oh, no, it is, by all means, how to hack king of thieves let her go.

 13. 918kiss…

  “Suomen parhaat verkkosivut” uhkaa minua ja muita bloggaajia oikeustoimilla | Sanainen arkku…