Voisiko uutisten Spotify toimia?

Uutisia journalismin kriisistä ja siihen ehdotetuista ratkaisuista pukkaa nykyisin joka tuutista. Tällä hetkellä moni iso mediatalo suunnittelee sisältöjensä muuttamista maksullisiksi, mutta tavat ovat vielä hakusessa.

Kaikissa ehdotetuissa rahastustavoissa on ongelmansa: kuukausi- tai päiväkohtainen maksu nousee helposti niin korkeaksi, että käyttäjät eivät sitä kovin hanakasti maksa, ja artikkelikohtainen mikromaksaminen taas johtaa helposti juttujen ns. ampparoitumiseen, jossa otsikon raflaavuus korostuu entisestään. Kovin keskustelu käydään siitä, onko ainakaan uutissisältöä edes järkeä laittaa lukijoiden maksettavaksi, sillä se löytyy kuitenkin aina jostain ilmaisena.

Ongelma on hyvin samankaltainen kuin musiikkibisneksen taistelu piraatteja vastaan. Tähän ongelmaan ruotsalainen Spotify on tuonut kiinnostavan vaihtoehdon, ja samaa yrittää pian samasta maasta tuleva Voddler elokuvien osalta. Uskon itse tähän malliin vahvasti, sillä se tuntuu käyttäjän kannalta selvästi helpoimmalta. Kuinka hyvin sama malli soveltuisi uutissisältöihin?

On selvää, että yksikään mediatalo ei voi itse olla palvelun perustamisessa aktiivisena toimijana, vaan Spotifyn tyyliin tarvitaan kolmannen osapuolen perustama aggregaattori, sanottakoon sitä tässä vaikkapa Newsifyksi.

Newsify perustuu Spotifyn tavoin freemium-malliin. Ilmaiseksi palvelua käyttäville näytetään mainoksia. Koska Newsify vaatii Spotifyn tavoin kirjautumisen (sitä käytetään koneelle asennettavalla ohjelmalla), käyttäjistä saadaan enemmän informaatiota kuin tavallisilla uutissaiteilla, mikä on kiinnostavaa mainostajien kannalta: mainontaa on helpompi kohdentaa, kun käyttäjän lukutottumukset tunnetaan.

Premium-version edut voisivat olla hyvin samankaltaisia kuin Spotifyssä: ei mainoksia, mahdollisuus käyttää palvelua myös mobiilisti, mahdollisuus tallentaa valikoitu määrä artikkeleita luettavaksi offline-tilassa (esimerkiksi junassa) sekä mahdollisuus saada välillä joitakin juttuja ennakkoon ennen niiden siirtymistä ilmaisversioon.

Palvelun tuotot allokoitaisiin mediataloille sen perusteella, mitä juttuja ihmiset lukevat. Klikkausten määrän lisäksi voitaisiin hinnan määrittävänä tekijänä käyttää myös jutun parissa vietettyä aikaa. Näin laadukkaat jutut nousisivat arvoonsa, eikä räväkän otsikoinnin merkitys korostuisi yhtä voimakkaasti.

Seuraamalla käyttäjien lukutottumuksia Newsify voisi mahdollistaa aivan uudenlaisia, tehokkaita suosittelumekanismeja. Se voisi myös parantaa nykyisin paljon parjattuja sanomalehtien verkkokeskusteluita: omien postausten ollessa aina identifioitavissa omaan Newsify-profiiliin pahin anonyymitörky karsiutuisi pois.

Voisiko uutisten Spotify sinun mielestäsi toimia? Miksi / miksi ei?

Tags: , , , ,

11 comments

 1. Salla-jahapaula

  Humm, hauska idea. Ilmainen versio mainoksilla auttaisi myös siihen, että nyt täysin ilmaiseen verkkomediaan tottunut väki voisi lähteä kokeilemaan. Newsifyhyn kun varmaan ei saisi edes adblockia ;)

  Toisaalta esim. Ampparit tavallaan tarjoaa tämän tyyppistä palvelua jo nyt, aggregoiden ja ilmaiseen tarjontaan pohjautuen toki.

 2. Juu Ampparit tarjoaa tavallaan jotain tuon tyyppistä, mutta tuossa just pointteina tuo adblockin esto ja toisaalta premium-contentista veloittaminen, sekä mahdollisuus järkevämpiin verkkokeskusteluihin. Tiivis yhteistyö mediatalojen kanssa voisi tuoda tohon aika paljon sellaista, mitä Ampparit ei voi tarjota.

 3. [...] uutta ideaa, konseptia ja käytäntöä syntyi, ja lisäksi itse kullakin oli mahdollisuus testata vanhoja ideoitaan innostuneen porukan [...]

 4. Given the author of this site’s frankly shocking comments about the Hollies, one of the great bands of all time, I suggest that true lovers of music everywhere send gifts anywhere but to a certain city on the eastern seoahard.Tabt is all.

 5. It’s much easier to understand when you put it that way!

 6. ….¨Ο πατριωτισμός είναι μια φλόγα που σιγοκαίει κι όταν έρθει η ώρα γίνεται πυρκαγιά¨ … και θα κάψει οτι παρείσακτο, σαθρό και βρόμικο σέρνεται ως ερπετό δίπλα του.

 7. Dejligt, at du nyder at følge med. Og ja, hvem kan stå for et sødt smil?! Imorgen er der igen marked på Union Square. Lad os se hvor mange smilende sælgere der er, det kan være at vi kommer hjem med et helt læs grøntsager

 8. therefore prioritizing is a must. you need…to create a list of things and priorities your daily tasks based on their importance. writing new blog posts will be at the top of your list, while checking your email all the time should be at the bottom.when i first…

 9. melihhhh diyor ki:Arkadaşlar Ben akşam lisesinde okumaktayım. Her ne kadar okula gitsemde kafa sayısal derslere basmıyor sözelde daha iyiyim. o Yüzden sosyal Tarih turkce coğrafya bu derslere yönelmem daha iyi olur değil mi ? bana bir fikir verin. kitap almnaya basladım

 10. Sydney,Australia: 28 Years after the organized and systematic killing of Sikhs in India, Honorable Warren Entsch, an Australian Federal Member of Parliament will present a “Genocide Petition” before Australian Parliament. The “Genocide” petition will be tabled before the “House of Representatives” during Adjournment Debate (4.30p – 5pm) on Thursday, November 1st, 2012. The petition will [...] Go to Source

 11. Glad I’ve finally found something I agree with!