Ravintolakäynti, sosiaalinen objekti?

Ravintolakäynti on prosessi, josta ei selviä ilman nettiä.

Ensin pitää tietysti löytää sopiva ravintola. Valintaperusteita ovat tyypillisesti sijainti, hintataso, ruokalistan houkuttelevuus ja ravintolasta kirjoitetut arviot. Kaikki nämä palvelut tarjoaa parhaiten pitkän linjan suomalainen toimija Eat.fi. Ameriikassa alan vahvin peluri on pikku hiljaa muihinkin maihin levittäytyvä Yelp.

Joskus valintaperuste saattaa kuitenkin olla esimerkiksi se, mihin paikkaan kaverit ovat menossa. Tämän näkee kätevimmin palveluista, joissa käyttäjät voivat kertoa suunnitelmistaan toisilleen. Tällainen oli nyt jo kuopattu suomalainen Zipiko, ja uusin tulokas on Plancast, josta piilaakso tällä hetkellä kohisee. Lisää vastaavia sovelluksia löytyy Facebookista, joka onkin jo itsessään erinomainen paikka jakaa iltasuunnitelmansa.

Kun suunnitelmat ovat selvillä, on aika varata pöytä. Kovin moni ravintola ei vielä tällä hetkellä tarjoa mahdollisuutta tehdä pöytävarauksia verkosta, mutta jotain sentään on olemassa. Esimerkiksi kansainvälinen livebookings sekä kotimainen rafla.fi mahdollistavat online-varaukset.

Sitten päästään vihdoin matkaan. Paikan päällä pitää tietysti “kirjautua sisään”, jotta kaverit tietävät, että nyt päästiin perille – ja jotta maine aktiivisena seuraelämän liitäjänä karttuu. Tähän tarkoitukseen soveltuu tietysti Foursquare, josta olen kirjoittanut jo pariinkin otteeseen.

Kun mukava ilta on ohi, pitää tietysti vielä lopuksi käydä antamassa arvio ravintolasta Eat.fi:ssä. Joku saattaisi haluta arvioida vielä erikseen nimenomaista syötyä annosta, mutta tätä ominaisuutta ei Eat.fi tarjoa, vaikka palvelusta jonkin verran ravintoloiden ruokalistoja löytyykin. Lisäksi on mahdollista arvioida muiden kirjoittamia arvioita.

Yllä mainittiin aika monta palvelua. Jokaiseen joutuu rekisteröitymään erikseen käyttääkseen niitä. Itse asiassa vain harva – jos kukaan – itse asiassa käy läpi kaikki luetellut vaiheet yhden ravintolakäynnin ympärillä. Toisaalta kaikissa vaiheissa on sinänsä selkeä pointti, ja ne tuntuvat hyödyllisiltä niin itselle kuin muille.

Kannattaisiko tämä kokonaisuus pyrkiä jotenkin yhdistämään? Olisiko mahdollista tehdä mashup, jonka avulla kaikki nämä vaiheet liitettäisiin yhdeksi kokonaisuudeksi, ja osa niistä automatisoitaisiin?

Jyri Engeström puhuu sosiaalisista objekteista, joiden ympärille kaikki menestyvät yhteisölliset verkkopalvelut rakentuvat. Nämä objektit muodostavat palvelun sisällön, ja keskustelu keskittyy niiden ympärille. Sosiaalisia objekteja ovat esimerkiksi YouTuben videot ja Flickrin kuvat.

Myös yllämainituista ravintolailtaan liittyvistä palveluista voidaan havaita sosiaalisia objekteja: Eat.fi:ssä sellaisia ovat ravintola-arvostelut, Plancastissa suunnitelmat ja Foursquaressa sisäänkirjautumiset. Pöydänvarauspalvelut eivät syystä tai toisesta tunnu ainakaan vielä tarjoavan sosiaalisia ominaisuuksia. Muidenkaan palveluiden sosiaaliset objektit eivät liity toisiinsa: en näe mitenkään vaikkapa Eat.fi:stä, että kirjauduin sisään kyseiseen ravintolaan Foursquaressa tietyllä hetkellä.

Miten yhdistäminen tapahtuu? Siten, että ryhdytään ajattelemaan yhtä kokonaista ravintolakäyntiä sosiaalisena objektina, johon eri osat liittyvät.

Katsotaanpa, miten tämä toimisi käytännössä.

Sosiaalinen objekti syntyy suunnitelmasta: joko automaattisesti pöytää varatessa tai sitten – olettaen että on menossa vaikka baariin ja pöydänvaraus ei ole tarpeen – Plancastin tapaisella metodilla. Jos kaverini ovat liittymässä seuraan, he eivät luo omaa sosiaalista objektiaan, vaan ilmoittavat ainostaan liittyvänsä seuraan.

Kun saavun ravintolaan, voin  yhdellä klikkauksella varmentaa mobiililaitteellani, että saavuin juuri suunnitelmani mukaiseen paikkaan (tämän vaiheen voisi myös automatisoida paikkatiedon avulla, mutta toistaiseksi tekniikka ei vielä ole riittävän hyvää).

Illan päätteeksi liitän ravintolakäyntiini arvion ruuasta sekä ravintolan hinta- ja palvelutasosta. Ruuat arvostelen valitsemalla kolmen ruokalajin ateriani komponentit annoskohtaisesti ravintolan ruokalistalta. Kaverini voivat liittää omat arvionsa samaan ravintolakäyntiin.

Kuka tästä hyötyy? Minun mielestäni kaikki. Ravintolassakävijät saavat arvokasta tietoa ravintoloiden tasosta sekä kavereiltaan että muilta, kaverini tietävät missä liikun ja voivat helpommin törmätä minuun kaupungilla, ja ravintolat saavat arvokasta tietoa ja palautetta, sekä myös hyvää mainetta ja lisää kävijöitä, olettaen että tekevät hommansa hyvin. Aktiivista toimintaa käyttäjältä tarvitaan lopulta aika vähän, sillä kaikki hoituu yhdellä kirjautumisella ja käyttöliittymällä.

Jos joku haluaa tehdä yllä kuvatun mashup-palvelun, konseptiani saa hyödyntää vapaasti. :)

Tags: , , , , , , , , , , , ,

6 comments

 1. Tina Aspiala (Eat.fi)

  Hei ja kiitos mielenkiintoisesta analyysistä! Tässä minun tämänhetkiset ajatukset näistä:

  - Eat.fi:ssä on jo nyt Livebookings pöytävaraukset yhdistettynä palveluun, mutta jostain syystä kovin moni suomalainen ravintola ei sitä käytä. Ehkä se johtuu siitä, että yleensä pöytävarauksia ei Suomessa tarvita?

  - Foursquare sekä yksittäisen annoksen arviointi/löytäminen on myös ollut mielessä, mutta pitää vielä miettiä miten tuollaisia voisi yhdistää ilman että käyttöliittymä muuttuisi monimutkaiseksi hirviöksi. Uusi iPhone App saattaa tuoda lisämahdollisuuksia näiden suhteen.

 2. Ping. Höpisin Kusti sulle Twitterissä aiheesta. Katso replyt sieltä.

 3. Tina: Ah, hyvä juttu jos nuo varaukset onkin palveluun yhdistetty, en ollut huomannut.

  En tiedä miten tuo pöydän varaus netistä -prosessi käytännössä toimii ravintoloiden kannalta. Mielestäni kyllä pöytävarauksia joutuu Suomessakin tekemään, ainakin itse tulee kyllä tehtyä jos vähänkään isompi porukka pitää välttämättä saada ilta-aikaan yhdessä syömään. Mutta ehkä ravintolat ovat tottuneempia puhelimitse tuleviin varauksiin, nettivarausten varalta jonkun pitäisi olla koko ajan tarkkailemassa konetta uusien varausten varalta eikä moinen innosta välttämättä kaikkien ravintoloiden työntekijöitä? Vaikea sanoa, tuohon tarvittaisi joku kunnon käyttäjätutkimus jossa haastateltaisiin ravintoloiden henkilökuntaa.

  Yelp toi omaan iPhone-applikaatioonsa juuri check-init, sieltä voisi ehkä ottaa mallia toteutukseen? (vaikken kyllä tiedä onko heidän toteutuksensa välttämättä kaikista esimerkillisin)

  Suvi: ah juu pitää käydä tsekkaamassa, jää turhan usein huomaamatta nuo kun twitter ei pingaa uusista maininnoista.

 4. Mua kiinnostaisi sellainen systeemi, että voisin kutsua FB:ssä applikaation kautta tietyn possen kavereita ehdottamaani raflaan. Sit iteroitaisiin aika (tyyliin Doodle) ja katsottais ketkä pääsee paikalle. Sen mukaan sit pöytävaraus automaattisesti, kun iteraatiolle asetettu aikaraja laukeaa. Vaihtoehtoisesti voitaisiin iteroida rafla, kun aika on tiedossa.

 5. Hei toihan ois kova! Noita kutsuappejahan fb:ssä vissiin kai jo onkin, mut toi doodlaus ois tosiaan fiksua yhdistää siihen. Tosin doodle on kyllä aina siitä vähän haastava että usein kestää aikaa siinä kun ihmiset täyttää sen, ja sillä aikaa joku on jo saattanut mennä sopimaan muuta vapaaksi doodlaamalleen ajankohdalle. Tietty tossa vois olla joku muikkarimaili joka tulis vielä vähän ennen varausta että nyt alkaa aikaraja umpeutua, tää aika varataan kohta, vielä ehtii vaikuttaa.

  Joskus tietty saattais tehdä mieli iteroida yhtä aikaa raflaa ja ajankohtaa, mut se vois sitten olla jo haasteellisempaa…

 6. Mietin tuota, että molempiakin voisi kyl haluta iteroida. Mutta meniskö se sillon liian härdelliksi? “Mulle käy nää ajat vain, jos mennään New Bamboo Centeriin”? :P