Intranet Facebookissa

Aika alkaa pikku hiljaa kirjoittamaan tännekin, kun kaikki sanottava ei tunnu sopivan vaihtoblogiin. Siinä kirjoitin aiemmin omasta Facebookin käytöstäni ja pohdin muun muassa, josko Facebook soveltuisi myös työelämän tarpeisiin. Soveltuupa hyvinkin, väittävät ainakin Serena Networksin tyypit. Kyseinen n. 800 työntekijän 18 maassa toimiva yritys on nimittäin korvannut intranettinsä Facebookilla. Jo aiemmin sama firma oli ottanut käyttöön “Facebook-perjantait”, joina jokaisella työntekijällä oli käytettävissään tunti työajasta Facebook-surffaukseen.

Lafkan pomon René Bonvanien mukaan perinteiset intranet-työkalut ovat huonoja tiedostojen jakoon ja ihmisten välisteen kommunikaatioon. Nämä ohjelmat Facebook voi Bonvanien mielestä ratkaista. Kommunikointi työntekijöiden välillä hoituu yksityisten Facebook-ryhmien kautta, asiakkaisiin taas pidetään yhteyttä julkisten ryhmien välityksellä. Tärkeät tiedostot piileskelevät palomuurisuojatun yhteyden takana, ja niihin on Facebookista vain linkkejä.

Serenan tempausta on jatkokommentoitu täällä. Artikkelissa esitetään muun muassa, että jotta Facebook vastaisi paremmin myös työelämän tarpeita, siihen pitäisi pystyä luomaan erikseen profiilit ystäviä, työnantajia, asiakkaita, liikekumppaneita ym. varten. Tätä puutetta pyrkii hyödyntämään Yahoon Kickstart, joka koittaa yhdistää Facebookin ja LinkedInin parhaat puolet.

Oma arvioini on, että Facebookin ja LinkedInin markkina-asemien ollessa vahvoja Kickstart ei tuo mitään niin uutta ja mullistavaa, että se saisi haalittua tarpeeksi aktiivikäyttäjiä noustakseen edellä mainitun kaksikon varteenotettavaksi kilpailijaksi. Jos Facebook lisäisi mahdollisuuden useampaan profiiliin (uudistus joka ei toki sinänsä ole lainkaan yksinkertainen ja vaatisi Facebookin kehittäjiltä valtavasti työtä, jos on ollenkaan järkevästi toteutettavissa), Kickstart menettäisi saman tien ainoan koukkunsa. Samalla Facebookista kasvaisi heti huomattavasti merkittävämpi uhkaaja LinkedInille. Yhtäkkiä samalla palvelulla voisi hallita sekä työtä että vapaa-aikaa, kuitenkaan sekoittamatta niitä täysin keskenään.

Tags: , ,

Comments are closed.