Testauksessa Voddler, “elokuvien Spotify”

Sain vähän aikaa sitten testitunnukset Voddleriin, josta on kohistu uutena “elokuvien Spotifyna”. Palvelu tarjoaa mainosrahoitteisesti ilmaisia elokuvia streamattuna. Tässä postauksessa tunnelmia ensimmäisten testausten perusteella.

Aluksi on todettava, että uskon tämäntyyppiseen malliin vahvasti, ja toivon sen yleistyvän tulevina vuosina kaiken digitaalisen sisällön jakelussa. Tällaisen sisällön hankinta toimii minusta ideaalitilanteessa kuin veden saanti: minun ei tarvitse “omistaa” vettä ja varastoida sitä kotiini, vaan saan sitä hanasta juuri silloin kun haluan, ja maksan käytön perusteella. Nämä lähtökohdat huomioon ottaen voi arvata, että asetan Voddlerille suuria odotuksia.

Ensimmäisten testien jälkeen yleisvaikutelma on, että palvelu on pahasti keskeneräinen (kuten toki näin alkuvaiheessa odottaa sopii), mutta siitä huolimatta jo nyt riittävän hyvä, jotta sitä käyttää huomattavasti mieluummin kuin kahlaa sohjon halki videovuokraamoon.

Aluksi Voddler ei lähtenyt mäkillä käyntiin ollenkaan, vaan valitteli palomuuriasetuksista, vaikka kaikki asetukset olivat niin avoimella kuin mahdollista. Olen kuullut monen törmänneen samaan ongelmaan. Hetken yrittämisen jälkeen palvelu kuitenkin yllättäen suostui käynnistymään, vaikken ollut muuttanut asetuksia mitenkään.

Palvelun käyttöliittymä ei tällä hetkellä tue lainkaan hiirtä, mikä hämää ainakin aluksi. Toisaalta käyttöliittymä on kuitenkin tämän vuoksi erinomaisen yksinkertainen, joten pian hiirettömyyttä ei enää muista. Todennäköisesti myöhemmässä vaiheessa, kun ominaisuuksia alkaa tulla lisää, myös hiirtä alkaa kaipaamaan.

Joitakin satoja nimikkeitä käsittävä elokuvavalikoima on vielä melko suppea, mutta ainakin näin alkuvaiheessa kiinnostavia elokuvia on tarjolla riittävä määrä, jotta niillä pärjää siihen asti, että valikoima taas laajenee. Arviolta hieman yli puolet elokuvista ovat ilmaisia, loput voi vuokrata 24 tunniksi maksamalla noin 20-30 ruotsin kruunua (noin 2-3 euroa).

Spotifyn käyttöön tottunut kaipaa ensimmäisenä hakumahdollisuutta. Sitä ei tarjota lainkaan, vaan elokuvat pitää etsiä käsin selaamalla . Tämä on jossain määrin luonnollista, koska valikoima on vielä niin pieni, että haku tuottaisi useimmiten pettymyksen. Valikoiman kasvaessa nykyisestä hausta tulee kuitenkin hyvin nopeasti pakollinen ominaisuus, ja se varmasti lisätäänkin palveluun kuluvan vuoden aikana.

Kaikissa elokuvissa vaikuttaisi olevan tekstitys, mutta ainoa tuettu kieli on tällä hetkellä ruotsi. Elokuvien katsominen onkin siis oivaa kieliharjoittelua: yhtäaikaa englannin kuuntelua ja ruotsin lukemista. Jos suomenkieliset tekstit ovat ehdoton edellytys miellyttävälle elokuvaelämykselle, ei palvelua siis kuitenkaan kannata vielä harkita.

Jokaista elokuvaa ennen pitää katsoa hetki mainoksia. Määrä on luokkaa yksi elokuvatraileri ja kaksi tuotemainosta, eikä haittaa elämystä juuri lainkaan, varsinkaan kun kesken elokuvaa ei mainostaukoja television tapaan ole.

Palvelun vakaudessa on toivomisen varaa. Palvelu kaatui ensimmäisen elokuvan aikana viiden minuutin jälkeen. Suljin kaikki muut ongelmat, mikä tuntui auttavan, sillä tämän jälkeen saimme katsottua elokuvan miltei loppuun asti ongelmitta.

Kymmenen minuuttia ennen loppua palvelu kuitenkin kaatui jälleen. Uudelleenkäynnistyksen yhteydessä se tarjosi kyllä mahdollisuuden käynnistää elokuva siitä, mihin sen katsominen oli lopetettu, mutta tämä vaihtoehto ei jostain syystä toiminut. Lopulta jouduimme katsomaan trailerit uudestaan ja kelaamaan sen jälkeen elokuvan alusta oikeaan kohtaan, mikä oli hidasta, koska palvelun piti aina välillä bufferoida.

Myöhemmin yritimme vielä katsoa uutta elokuvaa, mutta sillä kertaa palvelu ei suostunut yhteistoimintaan ollenkaan: ensin se näytti pari kertaa trailerin ja mainokset mutta kaatui sitten juuri elokuvan alkaessa, lopulta ei suostunut enää käynnistymään ollenkaan. Meillä tuntui tosin samaan aikaan olevan muutenkin häiriöitä nettiyhteyden toiminnassa, joten kaikkea syytä ei ehkä voi vierittää Voddlerin niskoille.

Kaikista mainituista ongelmista huolimatta aion jatkaa palvelun aktiivista käyttöä. Mahdollisuus valita katsottava kohtuullisen kokoisesta valikoimasta, katsoa se juuri silloin kuin huvittaa ja olla maksamatta lystistä mitään, yhdistettynä siihen että valinna voi hoitaa kotisohvalta, on niin kertakaikkisen hyvä diili, että siitä hyvästä sietää vakausongelmat mielihyvin – kunhan ne eivät äidy liian pahoiksi, esimerkiksi yli yksi keskeytys per elokuva on jo liikaa.

Tags: , , , , ,

8 comments

 1. Miltä kuvan laatu vaikutti palvelussa?

  Häiriöistä sen verran, että itse kirjaston dvd:itä usein lainaavana tulee usein katsottua naarmuuntuneita levyjä. Yksi sekunninkin mittainen pätkiminen rikkoo immersion ja uppoutumisen elokuvaan pitkäksi aikaa. Siinä mielessä vakaus tuntuisi olevan tuollaisessa erittäin tärkeää.

 2. En huomannut eroa kuvan laadussa verrattuna telkkarista tai dvd:ltä katsottuun leffaan, mutta toisaalta en oo kyllä noista kovin tarkka. Ja joo, lyhyet mutta usein tapahtuvat pätkäisyt on varmasti nihkeämpiä kun harvoin tapahtuvat mutta pitkään kestävät, ja toki pätkintä ylipäänsä on aika ärsyä leffojen kanssa.

 3. Itse käytän Voddler-palvelua 3MB laajakaistalla, langattomasti, kannettavalla koneella, jossa kuvanparannuspiiri ja kirkas näyttö. Kone muuntaa uusimmissa elokuvissa näkyvän kuvan laadun lähes HD-kuvan näköiseksi. Vanhemmissa kuvissa tulee sama efekti kuin VHS kuvalaadussa. Rakeisuutta on ja tunnelma on enemmänkin nostalginen. Minulla ei pätkimistä ole ollut kertaakaan, eikä kuvan laadussa ole moittimista. Äänet toimivat Voddler-palvelussa myös erinomaisesti.

 4. Mulla on kymmenen megan laajakaista, joka tosin toimii välillä hieman epävarmasti. Mäkkiversio on ilmeisesti vielä alpha-asteella kun pc-versio jo betassa, joten se voi olla ainakin yksi selitys epävakaudelle. Äänistä en tosiaan merkinnässäni maininnut mitään, johtuen varmasti juuri siitä että ne toimivat niin hyvin, etten edes tullut ajatelleeksi asiaa.

 5. [...] Makkosen Juha testasi Voddleria, ”elokuvien Spotifyksikin” tituleerattua uutta verkkopalvelua, jonka kautta voi katsella elokuvia mainosrahoitteisesti tai maksua vastaan ilman mainoksia. Makkonen analysoi palvelun toimintaa:   ”Ensimmäisten testien jälkeen yleisvaikutelma on, että palvelu on pahasti keskeneräinen (kuten toki näin alkuvaiheessa odottaa sopii), mutta siitä huolimatta jo nyt riittävän hyvä, jotta sitä käyttää huomattavasti mieluummin kuin kahlaa sohjon halki videovuokraamoon.”  Toistaiseksi palveluun rekisteröityminen vaatii kutsun. (Suviko) Jaa kirjoitus: [...]

 6. Voddler kaataa netin ainakin Soneran kautta

  Voddler sotkee netin peruusteellisesti. Soneran liittymän kautta testattuna netti menee täysin juntturaan. Mihinkään ei enää pääse, mutta kun poistaa Voddlerin, niin taas kaikki pelaa kuten pitääkin. Onnea vaan taas kerran “tietoyhteiskunta”.

 7. Hmm, en olekaan vähään aikaa palvelua käytellyt, pitää testata. Itsellänikin on Soneran liittymä. Liittyisiköhän tuo jotenkin siihen, että Voddlerilla on nykyisin jonkinmoinen sopimus Elisan kanssa. Kutsuja ei ainakaan ilmeisesti nykyisin enää heru muille kuin Elisan asiakkaille.

 8. [...] olen aiemmin tässä blogissa kirjoittanut, kaiken digitaaliseen muotoon muutettavissa olevan sisällön [...]