Testissä rahankäytönseurantapalvelu Balancion

Olen käytellyt muutaman viimeisen kuukauden ajan Balancion-palvelua. Kyseessä on suomalainen versio ulkomailta tutuista rahankäytönseurantapalveluista, kuten Mint. Tiivistettynä todettakoon, että kyseessä on todella hieno ja tärkeä palvelu, jota tulen varmasti käyttämään jatkossa aktiivisesti.

Palvelu osaa hakea verkkopankista automaattisesti tilitiedot. Mikä vielä hienompaa, se kategorisoi tilitiedot automaattisesti, tietäen esimerkiksi että jos kuitissa lukee McDonald’s, rahat ovat kuluneet pikaruokaan. Tämän jälkeen palvelu piirtää tyylikkäitä kaavioita ja käppyröitä, joista voi tarkastella omaa rahankäyttöään ja sitä, mihin rahat todella hupenevat.

Olen nyt seurannut omaa kulutustani palvelun avulla aktiivisesti vuoden alusta, ja se on kannattanut: olen todennut, että kulutin tammikuussa enemmän rahaa kuin tienasin, joten jatkossa finansseja lienee syytä tarkkailla entistäkin tarkemmin, jottei tilin pohja ala häämöttää. :) Palvelun avulla on myös helppo arvioida, missä kohteissa voisi seuraavan kuukauden aikana säästää.

Palvelusta on ollut myös muuta hyötyä. Erään kerran jouduin tarkistamaan, oliko minulle maksettu tietty velka takaisin viime syksynä. Menin ensin vanhasta tottumuksesta verkkopankkiin, mutta asian tarkistaminen sieltä osoittautui työlääksi kunnollisen haun puuttuessa. Turvauduin Balancioniin, jonka tehokas haku ratkaisi ongelman sekunneissa.

Täydellinen palvelu ei toki ole. Käytössä tuntuisi olevan pientä bugisuutta, välillä käyrät jättävät latautumatta tms. Ei kuitenkaan mitään vakavaa. Palvelu ei myöskään vielä tunnista kuin noin puolet tilitapahtumista, loput joutuu käsin ruksimaan oikeisiin kategorioihin. Joskus kategorioissa mennään myös mönkään: lapsettomat kaverini ovat ihmetelleet, kun lapset-kategoriaan on ilmestynyt menoja.

Kategorisointi voisi myös joissain tapauksissa olla vielä nykyistä spesifimpää. Esimerkiksi elokuvat-kategorian alle menevistä tapahtumista voisi olla mukava nähdä, kuinka suuri osa kuluista koostuu teatterissa käynnistä verrattuna vuokravideoihin. Sama pätee musiikki-kategoriaan. Näitä kuitenkin ollaan ilmeisesti hiomassa jatkuvasti, ja palveluun on tulossa myös uusia ominaisuuksia, kuten talouden suunnittelua ennalta.

Viime päivinä palvelu on ollut otsikoissa, kun Osuuspankki päätti kieltää palvelun käytön (alkuperäisessä tiedotteessa palvelu mainittiin jopa nimeltä, mutta tiedotetta on sittemmin muutettu), vaikka pankin suhtautuminen oli vielä hetkeä aiemmin varovaisen myönteinen. Sattumoisin pankki on ryhtynyt samaan aikaan markkinoimaan aktiivisemmin omaa Oma talous -palveluaan. Itseni kannalta tilanne on kiinnostava, sillä oma pankkini on juuri Osuuspankki.

Kyse on todennäköisesti väärinkäsityksestä. Kuten Balancionin toimitusjohtaja Jussi Muurikainen Arctic Startup -blogin aiheeseen liittyvän postauksen kommenteissa kertoo, palvelu ei riko pankkien käyttöehtoja, joten kielto todennäköisesti perutaan piakkoin.

Vielä tänään sain kuitenkin pankin edustajiltani omaan kyselyyni vastauksen, jossa sanotaan, että palvelu ottaa haltuunsa käyttäjän istunnon ja siten vaarantaa käyttäjän tietoturvan (mitä se todellisuudessa ei tee). Vastausta kysymykseeni siitä, mitä seurauksia minuun kohdistuu, jos jatkan palvelun käyttöä, minulle ei osattu vielä antaa, vaan asiaa luvattiin selvitellä edelleen. Vastausta odotellessani aion jatkaa palvelun käyttöä kuten ennenkin.

Jos kieltoa jostain syystä ei pyörrettäisi, ryhtyisin itse vakavasti pelkästään tuon syyn takia miettimään pankin vaihtoa. Palvelu on yksinkertaisesti niin hyvä, että jos Osuuspankki sen kieltäisi ja muut sallisivat, niin se olisi riittävä syy pankin vaihtoon.

Miksen sitten voi käyttää Osuuspankin omaa palvelua? Syitä on useita. En ole toistaiseksi tutustunut palveluun (se maksaa), mutta olen ymmärtänyt muiden käyttäjien kommenttien perusteella, että se on vaikeakäyttöisempi ja ominaisuuksiltaan huomattavasti heikompi kuin Balancion, eikä tarjoa esimerkiksi valmista listaa menokategorioista.

Palvelua ei myöskään ole ilmeisesti kehitetty kovin aktiivisesti, vaikka se on ollut olemassa jo pitkään. Pinserin Sami kertoo, että esimerkiksi siirrot omien tilien välillä sotkevat palvelun tilastot, eikä ongelmaa pysty kiertämään. Balancionissa ei tällaisia ongelmia ole, vaan kaikki keksimäni use caset ovat hoituneet näppärästi. Yksi hankala tapaus on esimerkiksi tilanne, jossa maksan bändimme kämppävuokrat, ja tämän jälkeen laskutan osuudet vuokrasta muilta bändiläisiltä. Balancionin maksunpilkkomistoiminnon ja “lainat kavereille” -kategorian avulla homma sujui kätevästi.

Kaikkein painavin ongelma Oma talous -palvelussa on kuitenkin sellainen, jota Osuuspankki ei kerta kaikkiaan pysty korjaamaan: se ei ikinä tule tarjoamaan mahdollisuutta tuoda tietoja muiden pankkien tileiltä. Tämä on ongelma, koska minulla on Osuuspankin lisäksi tili myös S-pankissa ostoistani kertyviä bonuksia varten. Lisäksi saatan jossain vaiheessa haluta tuoda palveluun mukaan myös avovaimoni tiedot, jotta yhteisen taloutemme seuranta helpottuu, ja hänellä on tili taas eri pankissa.

On siis ehdottoman tärkeää, että käyttämäni taloudenseurantapalvelu tukee kaikkia mahdollisia pankkeja. Sen vuoksi tällaisen palvelun pitää ehdottomasti olla kolmannen osapuolen tekemä, ei pankkien itsensä. Toivottavasti se tajutaan pian myös Osuuspankissa, ja ryhdytään kieltojen sijasta tekemään yhteistyötä.

Tags: , , , ,

6 comments

 1. Jussi Muurikainen

  Kiitos!

  Jo muutaman viikon sisällä tulee mukaan merkittäviä käytettävyysparannuksia ja uusia ominaisuuksia. Jään odottelemaan palautettasi, muista aina palaute@balancion.com ja jaa sitäkin kautta omia kehitysideoitasi aktiivisesti.

  Juuri sinulle tällaisia palveluita rakennetaan: ihmisille, jotka vaativat palvelulta paljon – ja tuota palvelumissiota me täällä nöyrästi pyrimme toteuttamaan.

  t. Jussi Muurikainen
  perustaja/toimitusjohtaja
  Balancion Oy
  050-567 3100
  jussi.muurikainen@balancion.com

  PS. tuoreita tunnelmia pidemmin täällä: http://blogit.tietokone.fi/ossi/2010/02/case-balancion-pihtaavatko-pankit-tilitietoja-vai-suojelevatko-asiakkaitaan/

 2. Miikka Värri

  Kiitos tästä postauksesta! Olen kokeillut erillaisia ratkaisuja jo pitkään, aina kun on vaan vastaan tullut. Tämä kotimainen ratkaisu kuulostaa kyllä juuri siltä mitä olen hakenut. Laitoin samantien hakemuksen vetämään Balancionille ja toivotaan, että sieltä tunnukset napasahtavat!

 3. Tarmo Toikkanen

  Toisaalta jos käyttää jotain hyvää verkkopankkia, tällaiset automaattiset ostoten luokittelut ruokamenoihin yms. ja kivat graafit tulevat jo pankin puolesta. Ålandsbanken, Tapiola, S-pankki käyttävät ainakin tällaista (samaa) softaa. Jolloin tällainen kolmannen osapuolen palvelu on vähemmän tarpeen.

 4. Jussi: kiitos itsellesi mainiosta palvelusta, ja propsit myös aktiivisesta osallistumisesta palveluun liittyvään keskusteluun eri foorumeilla.

  Miikka: mukava kuulla, että postauksesta oli hyötyä, ja voin todellakin suositella palvelua. Käsittääkseni Balancion-kutsuja jaellaan tällä hetkellä aika auliisti, joten eiköhän sinullekin piakkoin moinen saavu.

  Tarmo: ohos, uutta tietoa minulle, kaikissa keskusteluissakin on puhuttu että ainoastaan osuuspankki tarjoaisi moista. :o Olisi hienoa kuulla noista lisää ja päästä vertaamaan, onko niiden käyttö yhtä kätevää kuin Balancionin. Hieman epäilen. :)

  Ja tuo tärkein syy sille, miksi tuossa artikkelissa puhuin kolmannen osapuolen tarjoaman palvelun puolesta, on siis nimenomaan se että useamman pankin tiedot pitää saada samaan palveluun. Villi veikkaukseni on, että yksikään mainitsemistasi pankeista ei moista mahdollisuutta tarjoa, korjaa ihmeessä jos olen väärässä!

  Ja vielä yksi hyvä puoli Balancionissa verrattuna verkkopankkiin: kun olen kerran hakenut tilitapahtumani siihen, tilitietojeni selailu on tämän jälkeen hyvin helppoa, kun ei tarvitse kaivaa pankkitunnuksia aina erikseen esiin, vaan voi vain kirjautua Balancion-tunnuksilla, jotka ovat selaimen muistissa.

 5. Jussi Muurikainen

  Hei Juho,

  Olisi hyvin arvokasta, jos testaisit uuden palvelumme uusine ominaisuuksineen ja antaisit palautteen joko suoraan meille tai julkisesti. Haluamme palautetta siitä, kuinka olemme kehittyneet ja mitä toivomuksia löytyy jatkokehitystä varten.

  Nythän on sikäli herkullista, että teknisen alustan vaikeimmat kohdat on selvitetty ja voimme keskittyä entistä paremmin käytettävyyteen ja pintakerrostason ominaisuuksien parantamiseen. Siksi pienetkin kehitysehdotukset ovat nyt nopeammin siirrettävissä kaikkien käyttäjien iloksi ;)

  Kerrataan uusia ominaisuuksia vielä:

  - drag&drop -luokittelu
  - omien luokkien lisääminen
  - velkojen käsittely palvelussa
  - kulujen jakaminen perheen sisällä
  - merkittävästi uudistunut “tavoitteet”
  - säästövinkit (kilpailuttaminen)
  - kulutuksen vertailu muiden käyttäjien kanssa
  - tagitus eli “tuplaluokittelu”, esim. rakennusprojektin tai lomamatkan kokonaiskustannusten seurantaan
  - merkittävästi parempi budjetointi
  - avainsanahakupohjainen luokittelu

  Antaa palaa, kiitos jo ennakkoon!

  t. Jussi Muurikainen
  perustaja/toimitusjohtaja

  Balancion Oy

  050-567 3100
  jussi.muurikainen@balancion.com

 6. Hei Jussi,

  Pitääpä tutustua noihin uusiin ominaisuuksiin tarkemmin. Tuota tägäysmahdollisuutta tulikin testattua jo vähän aikaa sitten. Olin itse asiassa itsekin toivonut juuri tuota ominaisuutta, ja se toimi juuri niin kuin pitikin: sen avulla oli helppo tarkistaa, kuinka paljon rahaa kulutin muutaman viikon takaisella Pietarin reissulla.

  Tuo vertailumahdollisuus vaikutti myös pikavilkaisulla mielenkiintoiselta, tosin käytännössä en oikein tiedä mikä sen informaatioarvo on, kun siitä ei näe esimerkiksi sitä, kuinka suuri on vertailukohteiden määrä missäkin kategoriassa. Joko vertailukohteita ei ole kovin paljoa tai sitten määrät ovat vielä aika pieniä, koska esim. etelä-suomessa asuvia opiskelijoita ei löytynyt yhtään.