Spotifyn kannattavuudesta artisteille

Viime päivinä minua on ärsyttänyt yksipuolinen uutisointi, joka on keskittynyt lähinnä mouhuamaan siitä, kuinka vähän Spotify-kuunteluista kertoo rahaa artisteille. Tietokone-lehti muistaa sentään mainita, että vastaavasta radiosoitosta tulot jäisivät vielä huomattavasti pienemmäksi. Vahtikoiralla on aiheesta tarkempia lukuja.

On toki syytä muistaa, että Spotify ei ole pelkkä radion korvike, vaan se pyrkii tarjoamaan vaihtoehdon myös musiikin ostamiselle. Oikea kysymys ei kuitenkaan kuulu, saako artisti Spotifystä tällä hetkellä riittävästi tuloja korvaamaan levymyynnin (mikä tuntuu välillä olevan sensaatiohakuisten toimittajien lähestymiskulma asiaan), vaan onko artistien ylipäänsä mahdollista saada Spotifystä niin paljon tuloja.

Lyhyesti: on. Keksin kolme perustelua.

Ensinnäkin, veikkaukseni on että keskimääräinen musiikinkuuntelija (käytännössä vain harva ihminen ei kuulu tähän joukkoon) kuluttaa ääniteostoihin alle 120 euroa vuodessa. Samaan aikaan tuo 120 euroa vuodessa on kuitenkin huomattavan pieni hinta siitä, että saa pääsyn kaikkeen maailman musiikkiin, ja että tätä musiikkia voi kuunnella missä vain, juuri silloin kun haluaa. Moiseen ei edes piratismi pysty.

Toiseksi, jos kukaan ei enää osta levyjä, yhtään rahaa ei kulu kansilehtien väkertämiseen, koteloiden työstämiseen, logistiikkaan ja levykauppiaille. Nämä summat haukkaavat ison osan siitä potista, jonka musiikista maksaja haluaisi päätyvän artistille. Kun välikädet poistetaan, musiikin ei yksinkertaisesti tarvitse maksaa yhtä paljon.

Kolmanneksi, kun musiikista ei tarvitse maksaa kuuntelumäärän perusteella ja kuuntelu ja uuden musiikin löytäminen tehdään äärimmäisen helpoksi, ihmiset kuuntelevat musiikkia paljon. Seuraus tästä on, että aktiivisten musiikinkuuntelijoiden joukko kasvaa, ja sitä myötä myös keikkakävijöiden ja oheistuotteiden ostajien määrä.

Toki asioita täytyy tapahtua, ennen kuin ylläoleva skenaario toteutuu. On selvää, että Spotify ei tällä hetkellä ole kovin kannattava artisteille, koska maksavia asiakkaita ja käyttäjiä ylipäänsä on suhteellisen vähän. Molempien osuus kuitenkin kasvaa vauhdilla. Toisaalta Spotifyssä ei vielä ole kaikkea musiikkia, ja käyttöliittymä on kaukana täydellisestä. Nämäkin asiantilat etenevät jatkuvasti parempaan suuntaan.

Mainosrahoitteisuus on kieltämättä kyseenalainen malli, ja voin hyvin kuvitella, että Spotifykin joutuu siitä ennen pitkää luopumaan, tai ainakin vähentämään ilmaisen version ominaisuuksia. Tässä levy-yhtiöiden kannattaisi kuitenkin olla kaukonäköisiä, eikä yrittää pakottaa palvelua väkisin pelkkään kuukausimaksumalliin. Spotifyn leviäminen varmistetaan parhaiten tarjoamalla sitä ensin käyttäjille ilmaiseksi. Kun ihmiset tajuavat, että he voivat kuukausimaksuun siirtymällä luopua levyjen ostamisesta kokonaan, he maksavat kyllä maksun mielellään. Samalla Spotifylle annetaan aikaa kehittää palvelunsa niin hyväksi, etteivät käyttäjät kerran koukkuun jäätyään enää halua luopua siitä.

Musiikkipalveluiden osalta eletään juuri nyt erityisen mielenkiintoista aikaa, sillä Spotifyn kilpailija MOG julkaisee ensi kuussa oman maksullisen palvelunsa, joka lupaa tarjota käyttäjille kaiken musiikin viiden dollarin kuukausihintaan. Ilmaisversiota ei tarjolla ole. Palvelu tarjoaa myös kiinnostavia Spotifystä puuttuvia ominaisuuksia, kuten samankaltaisella musiikkimaulla varustettujen kanssaihmisten löytämistä soittolistoja vertailemalla.

Ensi vuonna nähdään, miten palvelu vertautuu Spotifyyn. Oma veikkaukseni on, että Spotifyn malli on lopulta kestävin. Toivottavasti myös levy-yhtiöt jaksavat uskoa siihen.

Tags: , , , , , ,

14 comments

  1. Tero Heiskanen

    Näissä laskelmissa kannattaa ottaa huomioon myös se, että Spotify ei taida olla mikään putki, joka kuljettaa rahaa maksavilta asiakkailta suoraan artisteille. Kyllä rahavirrasta aika iso osa taidetaan vetää välistä muihin taskuihin.

  2. Toki. Levy-yhtiöt saavat edelleen saman kuin mitä ne saavat fyysisistä äänitteistäkin, ja lisäksi mukana on uusi välistävetäjä, eli Spotify itse. Silti kuvittelisin, että Spotify vetää välistä vähemmän kuin pakkausmateriaalien tekijät, logistiikan tekijät, kansitaiteilijat ja levykauppiaat yhteensä, varsinkin kun levy-yhtiöt omistavat osuuden Spotifystä, jolloin ne lunastanevat osan osuudestaan sen kautta.

  3. En kyllä luopuisi levyjen ostamisesta kokonaan, ei onnistuisi mitenkään! En halua olla riippuvainen verkkoyhteyksistä, kun haluan kuunnella jotain tiettyä musiikkia. Ilmeisesti jonkinlaisia offline-mahdollisuuksiakin Spotify tarjoaa, mutta ne ovat minusta kaukana, koska en ole vähään aikaan aikomassa maksaa ko. palvelun käytöstä :)

  4. Saara: Spotify nimenomaan tarjoaa online-mahdollisuuden, joilla saa 3333 biisiä tallennettua sekä kotikoneelle että kännykkään. Ja jos luopuisi levyjen ostamisesta niin olisi helposti varaa maksaa palvelun käytöstä. Mutta sulla lienee muitakin syitä sille, miksi haluat jatkossakin levyjä ostaa?

    Mä luovuin levyjen ostosta nimenomaan siksi, etten halua olla riippuvainen siitä, mitä levykokoelmastani löytyy, kun tekee mieli kuunnella jotain tiettyä musiikkia.

  5. [...] uutta ideaa, konseptia ja käytäntöä syntyi, ja lisäksi itse kullakin oli mahdollisuus testata vanhoja ideoitaan innostuneen porukan [...]

  6. [...] jo pitkään ollut vakuuttunut siitä, että “maksa kuukausimaksu ja kuluta niin paljon sisältöä kuin [...]

  7. Thanks for this reminder, Sheri.The mindset affects evtrheying we do as I remind my students when they are working with their horses. Much like the universe, horses give back what you send out and there is no way of faking it.Your article reminds me that I need to be aware of my mindset in every moment and in everything I do.

  8. Re: "If the Republican congress can push a program that will actually make a difference at the ground level…"Aye, there's the rub, if the party of big business can really reach out to Main Street with some tax/insurance relief, we might be able to get this clunker jumpstarted again.

  9. Dec10 I have got 1 recommendation for your website. It appears like right now there are a handful of cascading stylesheet troubles while opening a selection of web pages within google chrome and firefox. It is operating alright in internet explorer. Possibly you can double check that.

  10. haha muhsine you crack me up…asking us how we are….loool its all about how you are our mother to be blogger….my cousin is preggars too and about as far along as you are…only i dodnt get to see her cause she lives so far away..so i like reading yours so i can understand what shes going through and see how big she would be now…xxx

  11. Just a quick note here guys: if you comment that you’re having an issue that you’d like us to look into, please use a real email address so we can contact you privately.

  12. Would be nice if you give me some hints how to achieve what i want.on the product view page i achieved the desired result, when i extended and then edited Innoexts_Warehouse_Model_Mysql4_Cataloginventory_Stock_Item loadAvailableByProduct method by modifying a query a bit. not sure if it is a correct way, but looks like it works. but i’m having a bit of trouble doing that on product list. in which file i should set the price like i want?

  13. Bayerotik.COM , TEL: 0216 492 27 16-15 Erotik shop,Seks shop,Sex shop,Erotik Mağaza,Penis Büyütücü,Penis büyütücü hap,Şişme Manken,Penis Çeşitleri,Vibratör,Protez Penisler,Vajina Çeşitleri,Kayganlaştırıcı Jel Çeşitleri,Göğüs Büyütücü,göğüs büyütme,Erotik Film,Cinsel İstek Arttırıcı,Prezervatif Çeşitlerimiz,Exra Zevk Ürünleri,Taocu Sex Ürünleri,Erotik Ürünler,Erotic Shop,Film Arşivi,Doğal Cinsel Güç Arttırıcılar, Afrodizyaklar, Erken Boşalma Önleyici,Geciktirici Spreypenis büyütme ,penimax,penis fit,penis xl,penis

  14. This is a lovely post and great shots of your dogs. Last year I was given an Animal Aid poppy, as I also love animals. (www.animalaid.org.uk/h/n/CAMPAIGNS/living//2256//) it remembers all the animals who have died for and during war. I wore it along side my red poppy and will do so again this year.